В навечерието на Никулден инспекторите от Агенцията по безопасност на храните започнаха засилени проверки в търговските обекти и заведенията за обществено хранене
в цялата страна за качеството на предлаганата риба и рибни продукти.

За какво трябва да внимават потребителите?

Д-р Костадинка Маринова, началник отдел “Контрол на храните” в Областна дирекция по безопасност на храните - Варна: От 2 до 6 декември ще се извършват засилени проверки върху предлагането на риба и рибни продукти. Проверките се извършват от инспекторите към областните дирекции по безопасност на храните, а по график съвместно и с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

Ще бъдат проверявани всички места, на които се предлагат рибни продукти.

До момента не са констатирани сериозни нарушения. Сред най-честите нарушения са недостатъчно лед върху пресните продукти, а на места не се обявява произхода на рибата, поясни експертът.

Санкциите и глобите варират от 500 до 1000 лв. при първо нарушение и от 1000 до 3000 лв. при второ нарушение.