В Мюнхен започва Международната конференция по сигурността. Ролята на Евросъюза и европейската политика за сигурност, трансатлантическото сътрудничество, както и възможните последици от връщане на ерата на оръжейната надпревара между великите сили са част от теми, които ще бъдат обсъдени на световния форум. В него участва и българска делегация, водена от премиера Бойко Борисов, придружават го министърът на външните работи Екатерина Захариева и на министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

В следващите два дни 600 делегати от цял свят - политически лидери, представители на научните среди, бизнеса и правозащитни организации, ще обсъждат международната политика по сигурността. Това е 55тото издание на Конференцията и, според организаторите, е най-мащабното в историята на формата. Откриването на конференцията е поверено на министирите на отбраната на Германия - Урсула фон дер Лайен, и на Великобритания - Гавин Уилямсън.

Освен политиките в областта на отбраната, делегатите ще коментират отношенията между Запада и Русия, кризата в Украйна, конфликтите в Близкия изток, ситуацията във Венецуела, ролята на Китай. За първи път в официалната програма е включена и темата "Климат и сигурност".

Премиерът Борисов ще участва в международна конференция по сигурността в Мюнхен

Премиерът Борисов ще участва в международна конференция по сигурността в Мюнхен

Премиерът Бойко Борисов заминава днес за Мюнхен, където ще участва в международна конференция по сигурността. Вижте повече от специалния ни пратеник И...

До сега тя беше част от съпътстващите инициативи.

За едно от ключвите събития на Конференцията се смяташе съвместното участие на канцлера на Германия - Ангела Меркел и президнетът на Франция - Еманюел Макрон. Той обаче отмени изявата си с обяснение, че иска да се фокусира върху вътрешната политика. Коментарите са, че Макрон се е отказал да говори в Мюнхен заради разногласията на Париж и Берлин за "Северен поток" - 2. Конференцията се провежда при засилени мерки за сигурност. 4 400 полицаи, с 400 повече от миналата година, се грижат за безопасността на делегатите.

Планирани са множество протести на пацифистки и антиглобалистки организации.

© БГНЕС