НОВИНИ

Започва акция "Зима"

МВР и Автомобилна администрация ще проверяват автомобили, автобуси и камиони.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:53, 31.10.2019
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

В този столичен автосервиз все още няма големи опашки от желаещи за смяна на гумите, въпреки че температурите вече паднаха. Най-евтиният вариант за нов комплект е между 200 и 300 лева, но за среден клас автомобил.

Румен Дунев, управител на автосервиз: ,,След втория зимен сезон сцеплението на чисто нови зимни гуми намалява с 60 процента, така че третият сезон е компромисен.

Според изискванията в момента дълбочината на протектора трябва да е минимум 4 мм. Според експерти обаче законът трябва да задължи шофьорите да използват само "зимни гуми".

Румен Дунев: Те спазват правилника. Излизат с 4 мм грайфер, но самата гума, самият каучук не е толкова еластичен и сцеплението е нула.

Освен добри гуми, експертите препоръчват преди началото на зимата да проверим антифриза, чистачките, ходовата част, светлините и не на последно място налягането на гумите.

На техниците са нужни около 20-30 минути, за да проверят дали автомобилът ни е готов за зимата. Въпреки това обаче не много шофьори възприемат тази практика.

От ,,Пътна полиция" предупредиха, че проверките на пътя ще преминат на три етапа от 1 до 30 ноември. За нарушения на пътя ще се следят не само шофьорите, но и пешеходците, и велосипедистите.

Звезделин Колев, началник на отдел "Пътна полиция", ГДНП: Целта на акция ,,Зима" е запазване на живота и здравето на хората, както и засилване на полицейските проверки.

За техническа изправност ще се проверяват и камионите, и автобусите. Целта да се избегнат обичайните пътни блокади, предизвикани от небрежни шофьори.

Бойко Рановски, ИА ,,Автомобилна администрация": Призивът ми към водачите на товарни автомобили е да се съобразяват през зимния сезон с въведените временни организации на движението и временни забрани за движение в определени участъци.
Иван Досев, член УС на АПИ: Подсигурени са над 3000 машини за снегопочистване, които да ни послужат през тази зима. Считаме, че сме направили възможно най-добрата подготовка и не очакваме някакви изненади.

През изминалата зима в страната са станали малко над 2 300 тежки катастрофи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Серия от катастрофи в първия дъждовен ден тази есен
Серия от катастрофи в първия дъждовен ден тази есен
Правителството прие бюджетите на държавата, ДОО и на НЗОК за 2020 г.
Правителството прие бюджетите на държавата, ДОО и на НЗОК за 2020 г.