В София беше открито второто издание на Фестивала на италианското кино в България. Събитието ще продължи до 23-ти юни, а филмите ще бъдат прожектирани в кината Люмиер и Г-8.

София

След успеха на първото издание на фестивала миналата година, тази година акцентът е един от най-живописните и богати на традиции италиански региони - Пулия, и постиженията му в областта на киното, гастрономията и туризма.

В рамките на програмата ще бъдат представени осем филма, които ще бъдат прожектирани всеки ден в кино "Люмиер". Част от тези продукции са носители на едни от най-­престижните награди за кино в Италия.

Румен Димитров, зам.-министър на културата
"Изключително радостно за българските киномани е да имат възможността да се докоснат до качествено, съвременно италианско кино. Убеден съм, че българската публика ще оцени по достойнство филмовата селекция и ще научи с интерес повече за област Пулия, а критиката ще обмени ценни идеи за нови сътрудничества."

Фестивалът започна с "Голямата мечта" - биографичен филм за известния актьор и режисьор Микеле Плачидо, който поздрави българските зрители през видео връзка.