Започва изграждането на Единна система за туристическа информация, чрез която в реално време НАП, МВР и общините ще могат да проверяват всички хотелски регистри. Според министъра на туризма Николина Ангелкова до 3 години след пускане на системата се очакват с 20% повече приходи от нощувки.

Очаква се от май догодина институциите и хотелиерите да се свържат чрез онлайн платформата. Така НАП по-лесно ще налага финансов контол, общините ще следят за събирането на туристическите такси, а МВР ще може по-бързо да търси престъпници при нужда. Според хотелиери това ще помогне за по-голямата сигурност на гостите и служителите. Ще допринесе и за борбата със сивия сектор.

Димитър Колев - управител на хотелски комплекс: Ние приветстваме всички нововъведения и усилията на институциите да направят така, че нашия бизнес да бъде изцяло на светло.

Данните за всеки турист ще се въвеждат в платформата още при идването му.

Хубена Генчева - управител на апарт комплекс: Ние така или иначе даваме всеки месец справки. Просто ще бъде по-лесно, те ще си ги извличат директно от нас.

Системата ще обхване всички места за настаняване. Дори хижите с труден достъп. С тази разлика, че те ще трябва да се отчитат в близкото кметство един път месечно и на хартия. По-напредналите, ще могат да въвеждат данните чрез смартфон. За всички ще има обучения.

Николина Ангелкова - министър на туризма: За бизнеса няма да струва нищо, защото системата и софтуерът ще бъде така разработен, така че да бъде адекватен със софтуерите, които всеки един хотел и в момента използва.

Системата ще струва на държавата 1 128 000 лева с ДДС. Но се очаква добра възвръщаемост. По предварителни данни министерството на туризма очаква с 20% повече постъпления от нощувки до 3 години след стартиране на проекта.

Според Ангелкова притеснения за личните данни не са основателни, защото единствено институциите ще ги виждат.