Дадоха старт на изграждането на посетителски център за над един милион и 400 хиляди евро. Средствата са осигурени по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Гърция. Центърът трябва да бъде построен за 11 месеца.

Кърджали

Центърът ще е на два етажа и в него ще има голя експозиционна зала с 3D анимация на Перперикон, информационен център и кафене за туристите. Най-ценното ще е в приземния етаж, където ще бъдат изградени лаборатории за археолозите и реставраторите. Строителството започна от днес и трябва да завърши до края на тази година.

проф. Николай Овчаров, ръководител на археологическите разкопки на Перперикон: Посетителският център за един обект от световно значение, какъвто е Перперикон е абсолютно необходим. Всеки, като се започне от египетските пирамиди и като се мине през такива градове като Петра в Йордания или градовете на маите в Централна Америка - всички те имат такива центрове. Това е едно от най-важните неща в инфраструктурата.

Средствата за посетителския център са по програма ИНТЕРРЕГ България Гърция. В проекта си сътрудничат българската община Кърджали и гръцката Мароня - Сапес. Общата сума е близо 5 млн. евро, една трета от нея са за България. Това е четвъртия проект, финансиран с европейски средства, който се реализира на Перперикон.