В този час започва изслушването на основателя на Фейсбук Марк Зукърбърг пред американския Конгрес. Той ще трябва да обясни как и защо компанията "Кеймбридж Аналитика" е успяла да се сдобие с личните данни на милиони потребители и да ги използва неправомерно.

Фейсбук вече разпространи писмено извинение към потребителите на социалната мрежа, за това, че не е направено достатъчно, за да бъде защитена информацията им. Започна и поетапното уведомяване на засегнатите 87 млн. души, както и съвети как да защитят профилите си. Очаква се американските законодатели да въведат нови мерки, с които социалните мрежи да бъдат регулирани така, както традиционните медии.

На запитване на "По света и у нас" от Фейсбук отговориха, че личните данни на над 35 хиляди българи вероятно са били събрани неправомерно от компанията "Кеймбридж Аналитика".

По данни на социалната мрежа, 18 българи са свалили приложение, даващо достъп до лична информация. Броят на засегнатите обаче е в пъти повече, тъй като приложението е получило достъп до профилите и на техните приятели.

35 000 българи са засегнати от скандала с "Фейсбук"

35 000 българи са засегнати от скандала с "Фейсбук"

Лични данни на над 35 хиляди български потребители във "Фейсбук“ вероятно са били събрани неправомерно от компанията "Кеймбридж Аналитика“. Това отгов...