НОВИНИ

Анонимно дарение за позлатяване на кубетата на Патриаршията на Царевец

Анонимен дарител даде 20 килограма злато за позлатяване на камбанарията и купола на Патриаршеския храм на Царевец във Велико Търново. Дарението е на стойност половин милион. Идеята за позлатяването се зародила преди няколко месеца от местен инициативен комитет, който има и проект за издигане на паметник на цар Ивайло и изграждане на закрит мост над река Янтра.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
09:14, 04.03.2018
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Идеята на инициативния комитет „Асеневци" във Велико Търново е камбанарията и купола на Патриаршеския храм на „Царевец" да бъдат позлатени, за да бъде още по-величествено излъчването му. Преди няколко месеца стартира дарителска кампания за набиране на средства. Анонимен дарител обаче осигури първите 20 килограма злато за обшивката на куполите.

Марин Павлов - председател на комитет „Асеневци", Велико Търново: "Със задоволство казвам, че много хора и от Велико Търново и от цяла България се отзоваха на нашата идея и я подкрепиха и са готови да направят дарения, включително и имаме и изявен дарител, който ще даде 20 килограма злато, което злато ще бъде разменено за листове, подходящи за облицоването на този патриаршески символ."

Христо Пашов е един от малкото останали майстори на църковни куполи у нас. Преди 37 години заедно със своя баща правят обшивките на Патриаршеския храм. По думите му сега идеята за позлатяването е реално изпълнима.

инж. Христо Пашов - майстор: "Те са няколко листове такива, защото златото е много ковък метал, знам, че са няколко микрона дебели и се наслагват едни върху други, те предварително трябва да направят някакво покритие като къщичка - все едно около купола и камбанарията."

Според българската Конституция обаче, Царевец е архитектурно-музеен резерват и изключителна държавна собственост. Което на практика означава, че куполите на Патриаршията не могат да бъдат позлатени без разрешение от Министерството на културата.

Иван Църов, директор на РИМ - Велико Търново: "Всяко едно действие, което е свързано със строително- монтажни работи или с друго, което се случва в резервата, следва да бъде съгласувано с принципала - респективно пък той вече разпорежда на Института за недвижимо културно наследство, където са експертите по реставрационно-консервационни работи. Според мен това трябва да се подложи на една широка дискусия, в която да участват много различни организации, хора и експерти, и различните хора."

В момента у нас само храм-паметника „Александър Невски", руската църква „Никола Чудотворец" и църквата в град Шипка имат позлатени кубета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Мъж от Велико Търново е един от малкото останали майстори на гайдарски чанти
​Мъж от Велико Търново е един от малкото останали майстори на гайдарски чанти
Треска в Холивуд: Връчват наградите Оскар на юбилейната 90-та церемония
Треска в Холивуд: Връчват наградите "Оскар" на юбилейната 90-та церемония