Днес започна изборната кампания за президент на България за изборите на 6 ноември. В специално обръщение държавният глава Росен Плевнелиев ще призове кандидатите за позитивна предизборна кампания и за дебати по същество. Обръщението беше излъчено точно в 20:00 часа по БНТ и БНР.

Всичко за кандидатпрезидентската кампания и информационно-разяснителната кампания за националния референдум, можете да гледате всяка вечер в предаването "Гласовете на България", веднага след централните новини "По света и у нас".

Можете да се информирате и от специално подготвения сайт на БНТ за изборите bnt.bg/izbori2016

21 кандидатпрезидентски двойки ще участват в надпреварата за "Дондуков" 2. За шести път след демократичните промени избираме държавен глава. Разликата този път е, че ще гласуваме задължително.

За първи път в бюлетината е предвидено квадратче - "не подкрепям никого". Тези гласове също ще имат тежест - те ще се от значение за повишаване на избирателната активност. Кандидатпрезидентската двойка може да бъде избрана на първи тур, ако в изборите са участвали над 50% от имащите право на глас и повече от половината са гласували за тази двойка.

Заедно с изборите за президент ще се проведе и референдем с 3 въпроса:

- Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

- Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

- Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?