26-тото издание на Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник ще се състои между 27-29 януари. Фотографът Андон Тацев представи своя изложба, посветена на известният фестивал в Националния дворец на културата в столицата.

Международният фестивал "Сурва" е най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Всяка година носителите на българската фолклорна традиция, най-често наричани "сурвакари" и "кукери", популяризират модерни и древни варианти на автентичната ергенска обредност.

Цветана Манова:
"Наистина става дума за една хилядолетна традиция. И изпитвам потребност да се поклоним на този народ, който пази тази традиция от хилядолетия. Не са много тези народи по света, които си пазят с такава ревност и с такова чувство за удовлетворение традициите."

Перничанинът Андон Тацев, представи фотоизложба в НДК, посветена на фестивала и на фолклорните български маскарадни традиции. Експозицията съдържа 36 фотографии, които отразяват специфичния колорит и завладяващата красота на фестивал „Сурва“.