НОВИНИ

Международният фестивал "Велко Кънев" започна в Тополовград

23-тото издание на Международния фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира „Велко Кънев" стартира в Тополовград. За първи път на фестивала участват любителски театрални трупи от Канада и Австрия, както и състави от Сърбия, Украйна и Молдова. Официалният език на фестивалните спектакли е българският.

bnt avatar logo
от Румяна Стефанова
12:26, 15.05.2018
Чете се за: 00:51 мин.
Още
международният фестивал велко кънев започна тополовград

Тази година организаторите на Международния фестивал са селектирали 19 спектакъла от България и чужбина. На сцената в Тополовград ще бъдат представени произведения на български и чуждестранни автори, изтъкнати майстори на комедийния жанр.

Красимира Ятакчиева, началник отдел „Хуманитарни и социални дейности", община Тополовград: Този фестивал почива на традицията. Той е създаден през 1996 г. От любовта на тополовградчани към комедийното театрално изкуство и разбира се, от дързостта на един малък град, който има тази привилегия да има този прекрасен театрален празник.

От 2012 г. фестивалът носи името на Велко Кънев. Няколко дни преди театралния форум в Тополовград бе открита изложбата „Велко Кънев - разгневени монолози".

Красимира Ятакчиева: Велко отвори не само фестивала. Той отвори и Тополовград. Той ни даде толкова много с любовта си към театъра, с усещането си и с уважението си към това, което правим.

Тази година дарителите на фестивала са над 100 фирми и физически лица. Международният фестивал на любителските комедийни театри е най-значимото събитие за Тополовград.

Борислав Чакринов, председател на журито: Един сериозен празник за града. Всеки път го установявам. Имам усещането, че градът живее от фестивал на фестивал и това, разбира се, е прекрасно. Второ е вълнуващо, защото говорим за любов, за любители. Винаги за нас, които се занимаваме професионално с театър е удоволствие да видиш хора, които просто обичат театъра, да виждаш тези щастливи хора, да ги видиш заедно.

След седмица ще бъдат връчени редица награди и голямата награда на фестивала „Златна камила".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Ангелкова инспектира чистотата на плажовете и морската вода
Министър Ангелкова инспектира чистотата на плажовете и морската вода
Засилени мерки за сигурност в София заради срещата на върха ЕС-Западни Балкани
Засилени мерки за сигурност в София заради срещата на върха ЕС-Западни Балкани