НОВИНИ

Започва Международният икономически форум в Санкт Петербург

Започва Международният икономически форум в Санкт Петербург, наричан още "Руския Давос". На форума ще присъстват представители на 600 руски и около 500 чуждестранни компании, в това число от Съединените щати, Франция, Великобритания и Германия. Ще участват и генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун и председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. България е представена от министрите на икономиката Божидар Лукарски и на земеделието Десислава Танева.

bnt avatar logo
от БНТ
08:53, 16.06.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:05 мин.
По света

"На прага на новата икономическа реалност" - това е основната тема на Петербургския форум тази година. Икономическата реалност за Русия, или поне на форума, наистина е нова - за първи път от две години насам след налагането на санкции, в Санкт Петербург пристигат и представители на водещи европейски компании. Бойкотът на последните две издания на ежегодното събитие бе част от европейските икономически санкции срещу Русия, наложени след анексията на Кримския полуостров. Това е знак, че има желание в рамките на Евросъюза за облекчаване на санкционния режим, заради който търпи загуба не само руският, но и европейският бизнес. Германският бизнес дава ясен сигнал в полза на отмяна на санкциите.

Матиас Платцек, изпълнителен директор на германско-руския форум: "Смятам, че много хора в Европа вече разбраха, че политиката на санкции не води до нищо. Колкото по-дълго тя продължи, толкова по-трудно ще бъде на немските компании да си възвърнат пазарния дял".

Сред санкциите бе и наложена забрана на вноса на месо, зеленчуци и млечни продукти от Европейския съюз. На Дорогомиловския пазар в Москва щандовете са пълни с местна продукция. Заради контрсанкциите, наложени от Кремъл, руското земеделие бележи ръст. По молба на фермери, опасяващи се от загуби заради евентуално вдигане на забраната за европейски внос, премиерът Дмитрий Медведев поиска от правителството да удължи забраната за внос до края на 2017 година.

Николай Остарков, вицепрезидент на гражданска организация "Бизнес Русия": "Страхотно френско сирене се заменя с произведено в Русия, но качеството му се повишава. Процесът на замяна на вноса е в ход".

Далеч от Дорогомиловския пазар, на събитието в Експофорум в Санкт Петербург, големите в политиката ще търсят начини за сътрудничество. Още в първия ден има среща между президента на Русия Владимир Путин и председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Най-голяма пък е делегацията на Италия начело с премиера Матео Ренци. Връщането на Иран на световните пазари ще стане тема на кръгла маса на тема "Живот след санкциите".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Артзала в творческия квартал на Пловдив
Артзала в творческия квартал на Пловдив
Симеон Дянков: Около 70 000 души са напуснали Северна България за минала година
Симеон Дянков: Около 70 000 души са напуснали Северна България за минала година