1 година на дрейф с кораб в полярните ледове - това е намерението на експедиция в Арктика, определяна като най-голямата по рода си за всички времена. В нея участват 19 държави, а целта е изучаване и прогнозиране на климатичните промени в Арктика, определяна от участниците като епицентър на глобалното затопляне.

Експедицията с бюджет 140 милиона евро ще проучи всички аспекти на климата в Арктика чрез проби от леда, океана, атмосферата и дори фауната. Причини за топенето на леда ще се търсят в данните от измервателни станции, разполагани на разстояние до 50 километра от кораба.

Целта е изготвяне на по-сигурни прогнози за бъдещите промени. Мисията е подсигурявана от ледоразбивачи на Русия, Швеция и Китай, а в разгара на зимата доставките и ротацията на екипите ще се осъществяват по въздух.

Маркус Рекс - ръководител на експедицията: Разполагаме с пет ледоразбивача, както и с определен брой самолети и хеликоптери. Общо в различните фази на експедицията ще участват около 600 души.

През 2015 -та норвежки изследователски кораб осъществи такава експедиция, но не за цяла година, а само за шест месеца. Участниците и сега ще се сблъскат с трудни условия - за 390 дни ще бъдат изминати 2 500 километра при температури до минус 45 градуса.

Половината от пътуването ще е в условия на полярна нощ. Заради любопитството и острото обоняние на белите мечки на леда при екипите винаги ще има въоръжен човек, когато е необходимо и с очила за нощно виждане.