НОВИНИ

Започва обучение на лекарите от спешните центрове

Обучение за лекарите от спешните центрове и отделения в страната, планира здравното министерство. То ще започне през есента и ще се провежда в ремонтирания Национален център за обучение и квалификация в София. Финансирането е с евросредства по проект ПУЛСС 2.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
21:46, 11.07.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Около 7000, лекари, медицински сестри, фелдшери и парамедици работят в спешните центрове и спешните отделения в страната. През есента поетапно всички ще преминат за задължителен 5-дневен, безплатен курс в Националния център за обучение и квалификация.

Д-р Росен Радев - директор на Националния център за обучениe на спешни медици: Целта е да подобрим качеството на лечение, на обслужване на спешните пациенти в страната..

Центърът е ремонтиран с евросредства. Закупени са и нови високотехнологични манекени.

Д-р Росен Радев - директор на Националния център за обучение и квалификация в системата на спешна помощ: Може да се направи веднага измерване на кръвно, кардиограма, както демонстрирахме. Електрифицирани и модернизирани много.

Работещите в центровете за спешна помощ и спешните отделения са преминали подобен курс, преди няколко години.

Д-р Николай Хубанов - началник на Спешно отделение, УМБАЛ "Алескандровска": Хората просто трябва да поддържат навиците си. Тогава, когато нямаме реална спешност. Това е като в една пожарна. Ние непрекъснато трябва да знаем и да бъдем готови за това, което предстои.

След края на курсовете Националният център ще продължи да обучава медиците от спешна помощ дистанционно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ в Пловдив приемат предложения за кметове от гражданите
ГЕРБ в Пловдив приемат предложения за кметове от гражданите
Чернобил ще става туристическа атракция
Чернобил ще става туристическа атракция