НОВИНИ

Започва подаването на документи за профилираните гимназии

От днес започна подаването на документи за кандидатстване в профилираните и професионалните гимназии. За първи път то става само по електронен път. Документи ще се приемат до 5 юли, а предимството е, че родителите могат да заявят участие на децата си в класирането по всяко време и от всяко място. Междувременно днес просветното министерство обяви обобщените резултати от изпитите след 7-ми клас. Те бяха определени като по-добри от миналогодишните.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:02, 03.07.2019
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Тази година за първи път родителите могат да подадат документите за кандидатстване сами в специална платформа, където избират училищата и паралелките. Освен това, могат да отидат и в училището на детето си и да получат помощ от подготвени учители. Така се случи днес в столичното 122-ро училище. След като бяха консултирани част от родителите подаваха веднага електронно документи, други решаваха да го направят от компютъра вкъщи.

Нели Дончева, родител: Решихме да дойдем и да се информираме лице в лице, за да зададем някои въпроси, които имаме. Предполагам, че няма да има проблем, стига да не блокира системата.
Елена Петрова, родител: Все пак да се внимава с цифрите, един път подадено грешно след това няма връщане и може да донесе разочарование за родители и деца.

Трябва да се знае, че системата е отворена денонощно, в нея може да се поправя, да се разместват и трият паралелки, но когато се натисне бутона "запиши" връщане назад няма. Все пак предимствата на електронния вариант са неоспорими.

Ваня Кастрева, началник на РУО, София: Той не губи времето на родителите дори да се откъсват от работа, дори ако са на почивка, където и да е семейството може наистина в удобно за тях време да свършат тази отговорна работа.

При третия начин родителят отива в училище- гнездо и специалист попълва електронно паралелките. С това подреждане ще се участва и на второто класиране. А първото ще излезе до 11 юли.

Междувременно днес просветното министерство обяви обобщените резултати от изпитите.

Резултатите от изпитите по български език и по математика след 7-ми клас тази година са несъпоставими с тези от миналата година заради новия формат на изпита. Въпреки това от просветното министерство смятат, че тази година резултатите са по-добри.

И докато средният резултат по български, 53 от 100 точки, наистина е добър, то това не може да се каже за математиката, където точките са едва 33,6 от 100.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Ние имаме проблем очевидно с резултатите по математика, той е от много години.Той се дължи на различното поколение деца и ученици, на които много по- трудно се провокира интереса за учене, много по-трудно успяват да се концентрират и мотивират да учат особено математика и природни науки.

Нула точки и по двата предмета са получили 12 ученици, нула по математика имат 109, а по български- 107. Що се отнася до пълните сто точки - по двата предмета ги е получил само един ученик.Сред училищата с най- висок резултат по български е математическата гимназия в Пловдив, по математика - математическата гимназия във Варна.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев се срещна със Си Дзинпин в Китай
Румен Радев се срещна със Си Дзинпин в Китай
Градушка вали в София
Градушка вали в София