НОВИНИ

Започва подготовката за строителството на третия лъч на метрото

Първите 7 метростанции от Малък градски театър зад канала до Красно село ще са готови в средата на 2019 г.

Александър Марков
от Александър Марков
19:20, 19.01.2016
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

170 хиляди души се очаква да използват новата линия на подземната железница. Третият лъч на метрото ще свързва югозападната и североизточната част на София. Подземната железница ще се движи от Горна Баня и Овча купел през центъра на столицата до кв. "Васил Левски". Крайното депо ще е "Земляне".

Третият лъч ще е дълъг 19 км. като по него ще бъдат изградени 19 метростанции. Връзката с втория лъч ще е при НДК, а с първия - при Орлов мост.

От утре започва подготовката, а по-късно и строителството на първия етап от третия метродиаметър, а именно - 7 станции в центъра на София. От "Малък градски театър зад канала" до "Красно село". Третият лъч ще струва 410 милиона евро европейско финансиране и 90 милиона евро - пари от бюджета.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: "Ощо 500 000 души ще се възползват само след 3,5 г. от най-удобния градски транспорт, най-екологичен, щадящ околната среда. Този проект е много важна, може би най-важната част от зелените политики на общината, свързани със спестяването на 90 000 т. годишно вредни емисии във въздуха".
Ивайло Московски, министър на транспорта, информационните съобщения и технологиите: "Не е тайна, че проектът за столичното метро е един от челните проекти на държавата, с който се гордеем с основание".


;

20 нови мотриси ще се поръчат за третия лъч. Те ще са напълно автоматизирани, като могат да се движат без машинист. Линиите и пероните по третия лъч ще са отделени със стъклени прегради против инциденти.

Стоян Братоев, директор на "Метрополитен": "Ние сме общо взето с малко такива инциденти, но по света това е тенденция от последните 5-6 години. Самият влак ще управлява отварянето и затварянето на вратите, и когато влакът тръгва, ще се затварят, така че хората да нямат достъп до релсовите пътища".

През есента на тази година пък ще започне строителството и на частта от третия лъч при Овча купел - където ще има 4 метростанции. От Столичната община увериха, че движението в София няма да се спира, докато върви строителството.

Любомир Христов, зам.-кмет по транспорта: "Със сигурност ще има затруднение. Чухте преди малко и кмета, и колегите с призив към гражданите, които наистина имат алтернатива и не се налага да преминат през централната част на града, да потърсят други възможности като маршрути за движение".

Ограничение на движението ще има по бул. "Христо и Евлоги Георгиев" - между бул. "Янко Сакъзов" и "Данаил Николаев". Колите ще се движат само в източното платно. Променя си е и маршрутът на тролейбус номер 7.

Ще се стесни движението по бул. "Патриарх Евтимий". В участъците от "Васил Левски" до "Хан Крум" и от "Витоша" до "княз Борис Първи" колите ще се движат еднопосочно в двете средни ленти на булеварда.

Целият трети лъч ще приключи през 2019 г. Така делът на метрото в градския транспорт в София ще е 45%.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правната комисия в НС подкрепи електронното гласуване
Правната комисия в НС подкрепи електронното гласуване
Героят Мария пред БНТ: Човек трябва да има желание да се промени
Героят Мария пред БНТ: "Човек трябва да има желание да се промени"