Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на София Йорданка Фандъкова подписаха договор за регионално прединвестиционно проучване за изграждане на канализация в 9 софийски квартала. Проектът е на стойност 5,2 милиона лева, като 4,4 милиона е безвъзмездното финансиране по Оперативна програма „Околна среда“.

София

Заради липсата на канализация, след всеки по-голям дъжд шахтите в кварталите "Бояна", "Драгалевци" и "Симеоново" преливат. Министерството на околната среда и водите ще отпусне средства за изграждане на водопреносна мрежа там, както и в „Манастирски ливади“, „Кръстова вада“, „Гърдова глава“, „Бенковски“, „Орландовци“ и „Кремиковци“.

Ивелина Василева – Министър на околната среда и водите
"Столична община има амбицията да подготви проектно предложение, което да бъде на стойност над 400 милиона лева."

Въпреки свършеното досега, канализация все още се изгражда в кварталите „Горубляне“, "Горна Баня" и „Модерно предградие“, коментира Йорданка Фандъкова. Водопреносната мрежа в центъра на София пък е на над 100 години.

Йорданка Фандъкова – кмет на София
"Строени са населени места без канализация и без съмнение това са едни от сериозните проблеми на града."

На новите квартали и на селата около София - това са проблеми, които не са решавани с десетилетия и изискват огромни инвестиции.

Предварителното проучване ще покаже как средствата да се използват най-рационално в изграждането на необходимата инфраструктура.