АПИ ще започне процедура за изготвяне на проект за консервация и реставрация на част от археологическите обекти на АМ "Струма" край Покровник, които имат експозиционна стойност, съобщиха от пътната агенция.

Покровник, Благоевград

Това е възможно след като агенцията е получила от Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности указание, с което се предписва преместване на римската фамилна гробница и раннохристянската църква в проучения участък. На място ще бъдат запазени частите от римската вила и баня, които са извън трасето на магистралата, уточниха от АПИ.

Кой ще стопанисва римската гробница край АМ "Струма"?

Кой ще стопанисва римската гробница край АМ "Струма"?

Представители на Инициативния комитет за запазване на археологически разкопки край благоевградското село Покровник настояват за спешна среща с Министе...

След като проектът за консервация и реставрация бъде готов, той ще бъде съгласуван от Националния институт за недвижимо културно наследство и положително становище ще трябва да даде и Министерството на културата. Строителството на Лот 3.1 от автомагистрала "Струма" в участъка на археологическия обект ще продължи след приемането на тези дейности от компетентните институции, се посочва в съобщението от АПИ.

Археологическите находки край Покровник ще бъдат запазени

Археологическите находки край Покровник ще бъдат запазени

Археологическите находки край благоевградското село Покровник ще бъдат запазени, а трасето на АМ "Струма" няма да се измества. Агенция "Пътна инфрастр...