Заради валежите от тази и миналата седмица се увеличава опасността от по-бързата поява и разпространение на кърлежи в тревните площи. От началото на май над 10 души са се консултирали със специалист по инфекциозни болести заради ухапване от кърлеж. При ненавременно лечение кърлежите могат да заразят човешкия организъм с лаймска болест, марсилска или ку треска.

Благоевград

Преди две години близка приятелка на Нина Стоименова е била ухапана от кърлеж. Потърсила медицинска помощ, но здравословното ѝ състояние започнало да се влошава.

Нина Стоименова:
“През доста перипетии преминаха - в болница с лечения. Много трудно стана излекуването след това.”

Лекари съветват при ухапване от кърлеж да не се опитваме да премахнем сами насекомото и задължително да се консултираме със специалист особено ако забележим, че лимфните ни възли са подути.

Д-р Лиляна Несторова, специалист по инфекциозни и вътрешни болести:
“Има и ухапани при които кърлежа е отстранен, раната е обработена, направена е противотетаничен анатоксин, така че са обработени, но не се лекуват и не се проследяват, което е много важно, за да не се получат по-нататъшни усложнения.”

Специалистите съветват още да проверяваме меките части на тялото си винаги след разходка на открито и особено при допир с трева. Главният еколог на община Благоевград - Диана Стефанова, каза, че както всяка година и тази първо се косят и третират тревните площи около детските градини и училищата.

Диана Стефанова, главен еколог на община Благоевград:
“Ще започнем с парковете, междублоковите пространства, алеите и всички останали тревни площи в града. Препаратите са основно срещу такива вредители и различни други носители, които предават векторни заболявания.”

Препаратът, който ще се използва за обезпаразитяването на тревните площи в Благоевград, по думите на главния еколог, е безвреден за околната среда и безопасен за хората. За цялото лято са планирани три пръскания срещу паразити, но при нужда от допълнително третиране Общината има възможност да реагира.