НОВИНИ

Започва първата официална визита на Доналд Тръмп във Великобритания

След срещата на НАТО Доналд Тръмп заминава на тридневно посещение във Великобритания. Дългоочакваната визита на американския президент беше отлагана няколко пъти, а планираните масови протести срещу него станаха причина срещите му с британските лидери да бъдат преместени извън Лондон.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
09:09, 12.07.2018
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Покана, която получи още в началото на мандата си, когато Тереза Мей беше първият чуждестранен лидер на посещение в Белия дом. И която неколкократно отлага. В началото към Тръмп бе отправена покана за официална визита, подписана от кралица Елизабет Втора.

Бурни протести на Острова станаха причина в крайна сметка военните почести и возенето в каляска с кралицата да отпаднат от програмата на Тръмп. Вместо това британският парламент се съгласи да го покани на "работно посещение".

От днес до неделя ще продължи визитата на американския президент, но заради очакваните масови демонстрации, престоят му в Лондон е сведен до минимум.

Ан Далтън, жителка на Лондон: Не съм съгласна с политиките му. Надявам се да не го преизберат за втори мандат.

Този следобед Тръмп ще пристигне на летище Станстен в Лондон, където ще се срещне с посланика на Съединените щати. По-късно днес ще вечеря с премиера Тереза Мей в двореца Бленъм, близо до Оксфорд - родното място на Уинстън Чърчил.

Официалните разговори с Мей ще бъдат утре в извънградската ѝ резиденция Чекърс. В навечерието на срещата тя подчерта, че Вашингтон е сред най-близките партньори Лондон. Тръмп ще бъде посрещнат и от кралица Елизабет, но в двореца Уиндзор.

Очаква се да завърши посещението си, играейки голф в Шотландия.

Мерките за сигурност са засилени, защото се очаква десетки хиляди хора да се включат в серия от протести както в Лондон, така и във всички места, които Тръмп ще посети.

А над британския парламент ще полети надуваема кукла бебе, осмиваща американския президент. Разрешението дойде лично от кмета на Лондон и яростен противник на Тръмп - Садик Хан.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекари от Пирогов спасиха ръцете на двама мотористи, ранени в тежки катастрофи
Лекари от "Пирогов" спасиха ръцете на двама мотористи, ранени в тежки катастрофи
В Поморие се провеждат националните поетични празници Яворови дни
В Поморие се провеждат националните поетични празници "Яворови дни"