В Добрич започва реконструкцията на къщата-музей на бележитата ни театрална актриса Адриана Будевска. След близо три години търсене на средства и фирма, която да реализира проекта, парите вече са осигурени.

Добрич

Къщата, която е в окаяно състояние ще бъде съборена и възстановена по автентични снимки.

Добри Добрев - директор на РИМ-Добрич: Тази къща е реплика. Тази реплика е правена 76-7 година, за да може за 100-годишнината през 1978 година да я има. Тя има разминавания с оригинала. Сега, по този проект всичко ще бъде съобразено с оригинала.

Стойността на строителството е 72 000 лева, като 64 000 са осигурени от Министерството на културата. Обектът трябва да бъде готов наесен, когато ще бъде отбелязана и 110-годишнина от дебютната роля на Будевска на сцената на Народния театър. След приключване на реконструкцията, единствената у нас сбирка с лични вещи и снимки на Будевска най-сетне ще има собствено пространство, където ще бъде изложена.

Кремена Митева - уредник: „Имаме част от костюми, с които тя е участвала в театрални постановки. Нейния билет, с който е отпътувала за Аржентина е при нас. Библията, в която си е записвала много интересни факти от живота на своето семейство и своя род."

Идеята на музейните работници е след приключване на реконструкцията, къщата-музей да се превърне в културно пространство, в което среща да си дават театъра и литературата.