Специалисти започнаха първата реставрация на позлатения саркофаг на прочутия египетски фараон Тутанкамон. Той беше показан за първи път извън гробницата .

Златното великолепие на саркофага на Тутанкамом беше изложено пред медии в центъра за консервация в Гиза. Това се случва за първи път от откриването му преди почти 100 години. За първи път започва и реставрацията му. Тутанкамонп се възкачва на трона на 9 години и умира на 18 или 19 години.

Халед Енани - министър за антиките в Египет: Състоянието на ковчега е много крехко,защото не е реставриран от откриването му. Държахме го в изолация седем дни, дезинфекцията започна и ще продължи три седмици.

Очаква се реставрацията на ценната находка да продължи осем месеца. Британският археолог Хауърд Картър открива непокътната гробницата на фараона-момче в Долината на царете през 1922 година. Близо 5 000 артефакта от нея ще бъдат изложени за първи път на едно място - новия египетски музей до пирамидите в Гиза. Той отваря врати до края на следващата година.