НОВИНИ

Започва реставрацията на бронзовия лъв на паметника на връх Шипка

В навечерието на 85–годишнината от откриването на Паметника на свободата и тържествата, посветени на 142 години от Шипченската епопея през август, започва реставрация на бронзовия лъв на паметника.

bnt avatar logo
от БГНЕС
16:32, 17.06.2019
Чете се за: 00:28 мин.
У нас
започва реставрацията бронзовия лъв паметника връх шипка

Това съобщи директорът на НПМ „Шипка-Бузлуджа” Чавдар Ангелов, който обясни, че първият етап от консервационно-реставрационните дейности включва изграждането на скеле, което ще наложи ограничение на достъпа на посетители до експозицията в паметника в дните 18, 19 и 20 юни. За посещение ще бъде отворена Костницата, чийто вход е от южната страна на паметника.

Областният управител Невена Петкова, която е председател на Инициативния комитет, за Национално честване „Шипченска епопея“ сподели, че започващия проект няма да попречи на организацията на предстоящите тържества, чиято кулминация тази година е на 24 август.

Консервационно-реставрационните дейности ще се извършат от ДЗЗД „Паметник Шипка 2019“, съгласно Договор между НПМ „Шипка-Бузлуджа“ и Изпълнителя, и ще продължат до 1 септември. Те ще включват цялостно почистване на бронзовата фигура, фугиране и обработка на носещата конструкция против корозия. Договорът е на стойност 111 000 лева с ДДС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доналд Туск беше изслушан по разследване за данъчни измами
Доналд Туск беше изслушан по разследване за данъчни измами
Кметът на Костенец е разследван заради обществени поръчки
Кметът на Костенец е разследван заради обществени поръчки