Лидерите на страните от Г-7 се събират днес за двудневна среща на върха. Разговорите ще се проведат на фона на въведените от Вашингтон мита за внос на алуминий и стомана от ЕС и Канада, а очакванията са за трудни преговори между американския президент Доналд Тръмп и останалите държавни ръководители.

Икономически растеж, равнопоставеност между половете, сигурност, климатичните изменения и професиите на бъдещето - това са темите, които се очаква да обсъдят лидерите на седемте най-големи икономики в света днес и утре. Домакинът Джъстин Трюдо посреща президентите и премиерите на Великобритания, Германия, Италия, САЩ, Франция, Япония, както и европейските лидери Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск. Но очакванията са още в първите часове на форума, форматът да бъде "Тръмп срещу всички".

Още при пристигането си в Канада, френският президент Еманюел Макрон даде заявка, че няма да толерира действията на американския си колега и призна, че очаква трудни разговори с него.

Джъстин Трюдо, премиер на Канада: Бях много любезен, проявих необходимото уважение, но съм длъжен да работя в интерес на Канада.
Еманюел Макрон, президент на Франция: Длъжни сме въпреки обстоятелствата, да се опитаме да запазим добрия тон, да проведем продуктивни разговори и да направим всичко възможно диалогът със Съединените щати да продължи. Но незачитането на международните търговски споразумения от страна на Вашингтон, е недопустимо.


Макрон пристигна в Отава за срещата на Г-7

Макрон пристигна в Отава за срещата на Г-7

В Канада започва срещата на най-големите икономики в света, известни като Групата на седемте. Пръв в Отава пристигна френският президент Еманюел Макр...

Двустранни срещи се очакват и между Тереза Мей и всички лидери, с изключение на Тръмп. Самият той пък ще напусне форума още рано утре сутринта, за да замине за Сингапур, където ще се готви за историческите си разговори с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун.

Какво е форум на високо равнище без протести? Стотици демонстранти се събраха в Квебек, за да изкажат недоволството си срещу лидерите. Протестиращите настояха темата за климатичните промени да бъде във фокуса на разговорите, както и за прекратяване на военните действия по света.

10 хиляди полицаи и военни ще се грижат за сигурността по време на форума.