Състезанието "Най-добър млад шофьор на България" започва днес и ще продължи до 12 май, съобщиха от Съюза на българските автомобилисти /СБА/. Първият кръг ще продължи до 27 април, като дотогава всеки участник трябва да реши тест, публикуван на интернет страницата на събитието. Чрез него ще се проверят теоретичната подготовка на участниците.

Вторият кръг на състезанието ще бъде на 12 май, на писта "Дракон", в Калояново. Там ще бъдат изпитани уменията на участниците за заобикаляне на препятствия, паркиране, овладяване на автомобила върху мокра или заледена настилка, смяна на гума, проверка на техническото състояние на автомобила, оказване на първа помощ на пострадали в катастрофа.

В инициативата може да участват всички български шофьори на възраст 18-26 години, които имат до 5 години стаж зад волана.

В България има близо 220 000 шофьори във възрастовата група 18-26 год., като статистиката показва, че някой от тях участва във всеки трети инцидент на пътя, допълниха от СБА.

За най-добрият млад шофьор на България е предвидена награда - една година безплатно шофиране на Renault Captur, предоставено от представителството на марката в България.

Тази година кампанията се осъществява в България, Словения, Словакия и Чехия, с подкрепата на Международната автомобилна федерация.