От днес до 17 юни в Пловдив се организира традиционният фестивал „Пловдив чете”. В тазгодишното 16-о издание на културното събитие ще бъдат връчени четири литературни и книгоиздателски награди. Тази година участват близо 40 издателства, които ще представят свои автори и ще предлагат книги в 14 павилиона. Те отвориха тази сутрин, а официалното откриване на фестивала е утре вечер на Античния театър.

Вижте повече от прякото включване в обедната ни емисия от Владислав Севов

Пловдив

42 издателства, от които 37 гостуващи, участват в 16-ото издание на фестивала. Организаторите са предвидили голям брой литературни срещи с писатели, преводачи, художници, четения и авторски рецитали, премиери на нови книги, дискусии, изложби, филми и концерти. Най-мащабното пътуващо книжно изложение в страната – "Алея на книгата" – е разположено обичайно на площад Централен с 14 шатри и обособен литературен кът за срещи.

Официалното откриване ще бъде довечера от 20:00 часа на Античния театър. Тогава в присъствието на министъра на културата Боил Банов ще бъдат връчени и престижните награди „Орфеев венец“ за най-изявен поет през изминалата година, както и „Златна четка“ – за най-добро художествено оформление на книга.

На празника ще свирят любимите изпълнители на група Фондацията – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански.

На 15 юни ще бъдат връчени Националните литературни награди „Христо Г. Данов“.

Всички събития от програмата на „Пловдив чете“ са с вход свободен!