13-тото издание на Световния фестивал на анимационния филм започна тази вечер във Варна. Аниматори от 30 държави ще се борят за наградите на най-стария форум на анимационното кино. Директор на фестивала е известният наш режисьор и аниматор Анри Кулев, който е събрал звездно жури.

Варна

За 13-ти път Варна събира елита на анимационното изкуство. В конкурсната програма тази година влизат 130 заглавия - късометражни, пълнометражни, детски и студентски филми, както и 8 телевизионни сериала. Българските филми са 13. Подготвена е и богата извънконкурсна програма с разнообразни лекции и семинари.

Ето какво още разкри за това издание директорът на фестивала Анри Кулев:

"Този фестивал го правим за публиката и за спомена от онази първа Варна, където в залата имаше над 5 хиляди човека. Даваме си сметка, че времето се е развило, че телевизията е станала друга, че интернет..., че киното стои една крачка встрани, че да вкараш хора в залата е много сложно нещо, но въпреки това сме с надежда, че поддържаме едно много комуникативно и човешко изкуство – анимацията. Първите очаквания са варненската публика да влезе в залата, защото както всяка година тук е цвета на Световната анимация. Повече от хиляда филма участваха в селекцията, 130 са в официалната програма. Международното жури е прекрасно – имаме един носител на "Оскар" – Петров, който с един текст на Хемингуей взе "Оскар". Така че имаме всички предпоставки за едно много добро провеждане на фестивала.

Победителите от конкурсната програма ще бъдат обявени на официална церемония в неделя - 17 септември. А от 21:00 часа във Фестивалния и конгресен център ще бъдат показани филмите, признати за най-добри в цялата история на анимацията.