Днес и утре Франция ще бъде център на тържествата по повод 100-годишнината от края на Първата световна война. Близо 40 милиона са убитите, ранени, изчезнали и загинали в плен или от глад и болести.

Днес във Франция се събират около 60 световни лидери. Сред тях германският канцлер Ангела Меркел, държавните глави на САЩ и Русия - Доналд Тръмп и Владимир Путин, президентът Румен Радев.

В 12 ч на обяд Доналд Тръмп се очаква да пристигне в Елисейския дворец за разговори с Еманюел Макрон. Още преди да кацне на френска земя, Тръмп обяви в Туитър, че е много обиден на домакина си заради изказването му отпреди дни, че Европа трябва да има своя армия, за да намали зависимостта в отбраната от САЩ.

"Може би Европа първо трябва да плати своя справедлив дял в НАТО, която САЩ субсидират извънредно много" - написа американският президент. Освен сигурността, сред темите на разговора ще са Сирия и Иран. Преди визитата от Белия дом съобщиха, че това е единствената двустранна среща в програмата на президента. Това сложи край на очакванията за евентуални разговори очи в очи Путин - Тръмп.

В следобедните часове френският президент ще посети заедно с германския канцлер гората край Компиен, на 60 км северно от Париж. Там във вагона на главнокомандващия съюзническите сили маршал Фош, Германия обявява капитулацията и подписва примирието, което слага край на Първата световна война. Това става в 11 ч на 11 ноември 1918 г. Така след четири години на кръвопролития на континента, тътенът на оръжията най- сетне заглъхва.

Тази вечер френският президент дава вечеря за лидерите в Музея Орсе, а преди нея гостите ще разгледат изложба на Пикасо. Утре пред Триумфалната арка в Париж ще бъде церемонията, която ще започне точно в часа на влизането в сила на примирието - 11 френско, 12 ч българско време.

След това с реч на Ангела Меркел ще бъде открит Форум на мира, който трябва да завърши с конкретни предложения за опазването на световния мир.

100 години от края на Първата световна война

100 години от края на Първата световна война

Френският президент Еманюел Макрон и германският му колега Франк-Валтер Щайнмайер отбелязаха 100 години от края на Първата световна война. На церемон...

Еманюел Макрон и Тереза Мей отдават почит на жертвите от битката при Сома

Еманюел Макрон и Тереза Мей отдават почит на жертвите от битката при Сома

Британският премиер Тереза Мей и френският президент Еманюел Макрон отдадоха почит към жертвите в битката при река Сома, по време на Първата световна...