НОВИНИ

Започват есенните кампании за пътна безопасност

И в следващите дни контролът по пътищата и по границите ще бъде засилен. От КАТ призовават за повишено внимание на пътя заради очакваното завръщане на гастарбайтери от Турция и на продължаващия трафик към морето. Започват и есенните кампании за пътна безопасност. Катастрофите за първите 7 месеца на годината са със 185 по-малко, спрямо същия период на миналата.

Николай Минков
от Николай Минков
19:56, 01.09.2019
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Над 3560 са тежките катастрофи у нас за първите 7 месеца на годината, при които са загинали са 318 души, а ранените са над 4500. Повече от 926 000 са установените нарушения на водачите за периода, от тях 631 000 са шофиране с превишена скорост. Тя е и основната причина за 96% от тежките катастрофи.

главен инспектор Мария Ботева - Пътна полиция: Несъобразяване на скоростта с пътните условия, с атмосферните условия, с релефа на местността, съответно отнемането на предимство и разбира се неправилните маневри - това са трите бича на последните няколко години.

Във връзка с очакващия се натоварен трафика към морето и по границите, полицията съветва водачите добре да планират часа на тръгване, да не пътуват по обед и да не употребяват никакъв алкохол, дори и бира.

главен инспектор Мария Ботева - Пътна полиция: Препоръчвам на всички участници в движението по пътищата да запазват спокойствие, ако случайно попаднат в тапа. Да проверяват предварително за задръствания по маршрутите, по които планират да пътуват. Да се подсигурят с вода. Да правят по-чести почивки. Всички в автомобила да бъдат с поставени колани, а когато сте с мотоциклети, не забравяйте, че каската спасява живот.

Ще има засилени проверки по магистралите освен за скорост, и за нерегламентирано движение в аварийната лента.

По повод старта на новата учебна година от 1 септември пътната полиция стартира кампания - "Децата тръгват на училище, да ги пазим на пътя". Ще бъдат проверени районите на училищата и детските градини за състоянието на вертикалната и хоризонтална маркировка.

главен инспектор Мария Ботева - Пътна полиция: За да може да се подготвят и предпазни огради и пътни знаци, които поради някаква причина е било възможно през лятото да са били повредени или пък липсват такива, да се поставят нови.

Въпреки че все още зимата е далеч, от Пътната полиция съветват от рано да помислим за подготовката на автомобилите за студеното полугодие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Полша отбелязаха 80-ата годишнина от началото на Втората световна война
В Полша отбелязаха 80-ата годишнина от началото на Втората световна война
Интензивен беше трафикът по границата с Гърция
Интензивен беше трафикът по границата с Гърция