НОВИНИ

Започват клинични прегледи на прасета заради африканската чума край Кайнарджа

Намереното мъртво диво прасе на границата с Румъния, в района на силистренското село Кайнарджа е дало положителни резултати за африканска чума по свинете, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните. За да се ограничи разпространението на вируса, започват клинични прегледи на домашните животни. А ловните дружинки ще претърсват рисковите райони за болни или умрели диви прасета.

bnt avatar logo
от БНТ
18:56, 24.10.2018
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Определени са вече и две зони - кризисна и буферна - от по 20 километра, като в тях влизат населени места от областите Силистра и Добрич.

д-р Цвятко Александров, началник-отдел в Българската агенция по безопасност на храните: Всяко едно умряло животно, всяко едно диво прасе следва да бъде имано в предвид като рисково и потенциално инфектирано животно от африканска чума.
Себахатин Халид, директор на БАБХ-Силистра: Ще се извършват клинични проверки в дворове, така и на промишлени ферми, ако има такива в 20 км зона.

В претърсването на граничния район за умрели или болни диви животни ще вземат участие освен ловци, инспектори от Агенцията по храните и служители на горско стопанство, както и граничните власти.

д-р Цвятко Александров, началник-отдел в Българска агенция по безопасност на храните: Да се види докъде е стигнало заболяването или в най-благоприятния развой така да се види, че няма други заразени животни, което е най-добрият сценарий.
Себахатин Халид, директор на БАБХ-Силистра: Искам контрола ние да го извършим, за да знаем откъде тръгва групата, с какви дрехи, откъде ще излезе, дезинфекция на хората на дрехите, на МПС.

Дивото прасе, с големина 30-40 кг, е било намерено на метър от телената ограда, на българска територия, но ловуващите в района се съмняват дали то не е било подхвърлено.

Орлин Николов, Ловно-рибарско дружество-Силистра: Нашите проби, които сме дали от отстреляните животни, които са на не повече от 500 - 1000 метра от това, което е намерено - в момента са отрицателни - има отстреляни над 20 в този район, а в целия силистренски район над 80 прасета - досега нямаме положителни резултати.

Намереното преди седмица диво прасе е вече унищожено и загробено, а мястото е дезинфекцирано.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хамид Хамид: Премиерът е виновен, че търпи такова поведение на подчинените си
Хамид Хамид: Премиерът е виновен, че търпи такова поведение на подчинените си
Остава в сила частичното бедствено положение в Червен бряг заради затворен мост
Остава в сила частичното бедствено положение в Червен бряг заради затворен мост