НОВИНИ

В Скопие започват ключови преговори за името на Македония

Започват ключовите преговори между министрите на външните работи на Македония и Гърция. Никос Кодзияс ще кацне на международното летище в Скопие, което промени името си "Александър Велики" в знак на добра воля.

bnt avatar logo
от Катя Пеева, кор. на БНР
12:25, 22.03.2018
Чете се за: 00:33 мин.
По света

"Дойде часът на истината" и "сега или никога" са очакванията в Атина по визитата на гръцкия първи дипломат в Скопие. Преговорите за името навлизат в решаваща фаза, като правителството на Алексис Ципрас очаква споразумение до месец.

Атина изпрати на Скопие проект, които ясно очертава допустимия компромис по спора за името. Предпочитани имена са "Нова Македония" или "Горна Македония". Задължително условие за гръцката страна е промяна на македонската конституция, като се премахнат възможностите за териториални претенции.

Гръцкото правителство показва воля за постигане на споразумение, въпреки реакцията на голяма част от гърците, които са против използването на думата "Македония". Расте напрежението дори в управляващата коалиция, като националистите от "Независими гърци" не приемат нито едно от предложените имена. Голяма част от опозицията също няма да подкрепят правителството.

Сдружението на "гърците - македонци" предупреди депутатите, че който гласува в подкрепа на име с "Македония" ще бъде обявен за предател. "Външната политика не се влияе от протести и демонстрации", категоричен е гръцкият премиер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За високи нива на реки и язовири предупредиха от МОСВ
За високи нива на реки и язовири предупредиха от МОСВ
В Пирогов подписаха колективния трудов договор
В "Пирогов" подписаха колективния трудов договор