НОВИНИ

Започват мащабни проверки на държавните и общинските болници

Здравното министерство, МВР и прокуратурата започват най-мащабната до този момент проверка на всички държавни и общински болници за неизгодни договори. Министрите на здравеопазването и на вътрешните работи, както и главният прокурор дадоха съвместна пресконференция, на която посочиха, че основният начин за източване на държавното и общинското здравеопазване са договорите за съвместна дейност с други болници.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:52, 05.12.2017
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Договори на 195 болници, събрани в 40 папки, ще се пресяват за съмнителни схеми, подобни на тези във Враца. Там на територията на държавната болница Христо Ботев има 2 частни лечебни заведения. По договора с русенската "Медикакор" се оказва че врачанската болница е платила 15 млн, срещу което е получила ремонт, стара апаратура и консумативи за близо 3 милиона, съобщи главния прокурор. Другият частник - "Вива медика" пък се ползвал от аптеката на Христо Ботев почти безвъзмездно.

Сотир Цацаров - главен прокурор: Аз бих ви предложил да се опитате да познаете каква е цената за година - 100 лева, 50 лева.

Болницата в Ловеч пък има договор с частната "Кардиолайф", приходите са красноречиви.

Сотир Цацаров: Държавната болница - 1 388 000 лв. приходи за 13 млн приходи. Това е целта на проверките, които правим сега. Казано по друг начин, ние считаме, че тази практика, практиката на болница в болницата е един от основните канали за източване на държавното и общинско здравеопазване.

Моделът "Болница в Болницата" според главния прокурор съществува в цялата страна. Въпреки че в закона за лечебните заведения, под един покрив са допустими само болници с различни дейности. Но най-често тежките случаи се поемат от държавната болница, докато леките и по-доходоносни се приемат в частната.

Валентин Радев - министър на вътрешните работи: Битката ще бъде жестока - това е градено с години, тези практики, и ние сега решаваме да се справим с тях, защото взема застрашителни размери за системата на здравеопазването.

Здравният министър се надява подобни проверки във всички области на здравеопазването от тук нататък да са системни. А по съвместните договори Кирил Ананиев е разпоредил днес проверки и от страна на здравните инспектори и медицинския одит.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Това, което е важно, че ще работим на кръстосан принцип,- т.е. проверките от дадена област ще се извършват от представители на посочените институции на съседна област, за да няма определена форма на независимост.

Болницата във Белоградчик, където вчера имаше протести, няма договор с друга болница. Тежкото финансово състояние там вероятно се дължи или на лош мениджмънт или на липса на кадри - уточни министърът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Минералната баня в Банкя ще бъде реставрирана до края на 2019 година
Минералната баня в Банкя ще бъде реставрирана до края на 2019 година
Магията Ла Ла Ленд и в София
Магията "Ла Ла Ленд" и в София