НОВИНИ

Започват нови преговори за управлението на зоните от "Натура 2000"

Започват нови преговори за управлението на зоните от "Натура 2000" в крайморска Добруджа, а всички засегнати лица ще бъдат компенсирани. Това стана ясно днес на срещата във Варна, където премиерът Борисов и екоминистърът Нено Димов, изслушаха кметовете на засегнатите общини и представители на протестиращите. Първата среща между засегнатите страни ще бъде във вторник в София.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна И. Георгиева, Ел. Георгиева
19:05, 06.08.2017
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

На днешната среща премиерът подчерта, че ще се търси консенсусно решение.

Бойко Борисов - министър-председател: И ние сега седим пред вас, червим се, вие блокирате улици, пазейки си своя интерес и ние трябва да вземем едно решение, което на днешната среща се опитваме да е такова, че да не увредим по възможност ничий интерес. И на тези данъкоплатци, на които трябва да дадем толкова пари иначе и съответно вие като стопани на имотите си. Това е целта на срещата.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов обясни, че ако зоната не бъде защитена и с отмяната на заповедта му от септември месец страната ни ще плаща санкции - 20 хиляди евро на ден. Това е защото Европейската комисия е осъдила България за реализиране на проекти в нарушение на защитените зони.

Нено Димов - министър на околната среда и водите: Дотогава обаче, е добре да се опитаме да си спестим и наказателните процедури и да извадим картите необходимите, ако трябва да разгледаме имот по имот в тези карти, за да видим текущата заповед върху какво е.

Протестиращите и кметовете на засегнатите общини подчертаха, че планът за управление на защитените зони не е бил разяснен на местните хора.

Нина Ставрева - кмет на Община Каварна: Нито начина на трайно ползване на земите е отчетен при очертаването на тези граници, нито са осъществени срещи със собственици и ползватели на земеделски земи.
Виктор Лучанов, протестиращ: Защо не дойдоха да обяснят на хората предварително, а дойде заповедта? Има едни хора, които ни казват, че кокошки няма да може да гледаме. Има хора, които казват, че един морков няма да може да засеем. На кого трябва да вярваме там.

Ирина Матеева от Българското дружество за защита на птиците заяви, че планът, който учените от БАН са изготвили и всички документи към него са били предадени на общините преди месец и хората е можело да бъдат информирани.

Ирина Матеева - отговорник по европейските политики към Българското дружество за защита на птиците: Бих попитала кметовете какви усилия те са положили, за да информират хората, да им привлекат вниманието. Според мен ако те бяха поискали допълнителни срещи с екипа преди общественото обсъждане, те не биха отказали да дойдат и да разяснят.

Оказва се, че само 15 процента от защитените Понто-Сърматски степи са частни, от които 9 процента са на юридически дружества. Предстои планът за управление на зоните от Натура 2000 да бъде преразгледан с участието на екоорганизации, експерти от БАН, протестиращи от крайморска Добруджа, от държавната и местната власт.

Бойко Борисов - министър-председател: Имот по имот, нива по нива ще ги караме. По-добре, вместо да плащаме глобата, тези пари да ги дадем на българи, в Добруджа, там където е неразрешим проблема.

ВИДЕО: Премиерът подчерта, че е важно да се работи съвместно с екоорганизцациите, за да не бъдат ощетени нито природата, нито интересите на хората.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Извънредно положение заради пожарите в Македония
Извънредно положение заради пожарите в Македония
Високите температури станаха причина за смъртта на шестима души в Румъния
Високите температури станаха причина за смъртта на шестима души в Румъния