В Швейцарските Алпи започнаха преговори между лидерите на кипърските държави за обединението на средиземноморския остров, предава Ройтерс. Мнозина се страхуват, че това е последният шанс страните да постигнат споразумение.

© БТА

Лидерите на кипърските гърци и кипърските турци Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ седнаха на масата за преговори в курорта Кран Монтана заедно с външни министри и високопоставени дипломати от Гърция, Турция, Великобритания и ЕС.

Първата им задача е обсъждане на най-трудните въпроси - бъдещето на турските военни сили, разположени в Кипър, и статута на страните „гарантки“ за сигурността. Сега трите „гарантки“ - Турция, Гърция и Великобритания, си запазват правото за военна намеса.

Кипърските гърци, подкрепяни от Атина, са против правото за намеса. Преди началото на преговорите позициите на представителите на двете части на острова остават диаметрално противоположни. Кипър е разделен на гръцка и турска част от 1974-та година насам.

© БТА
Премиерите на Гърция и Турция обсъдиха въпроси, които разделят двете страни

Премиерите на Гърция и Турция обсъдиха въпроси, които разделят двете страни

Търсейки начин да намалят последната ескалация на напрежение, гръцкият премиер Алексис Ципрас и неговият турски колега Бинали Йълдъръм се договориха д...