Председателят на Европейския съвет Доналд Туск започва преговори с Европейския парламент и държавите членки на ЕС за постигане на компромис за разпределението на висшите постове в евроинституциите. Целта е на следващата среща на върха, която е на 21 и 22 юни, да има конкретни предложения за председателските места в Европейската комисия, Европейския съвет, Европейската централна банка и поста върховен представител по въпросите на въшната политика и сигурността.

Какво следва от тук нататък - вижте от кореспондента ни в Брюксел Десислава Апостолова.

Европейските лидери трябваше снощи да оставят мобилните си телефони извън залата, в която разговаряха. Причината - да няма изтичане на информация и спекулации с имена, както стана на извънредната среща на върха в Сибиу. Тогава в медиите изчете информация, че Франция, която е твърдо против процедурата на водещите кандидати, обсъжда и други имена за поста на Юнкер. Сред тях - Мишел Барние, Кристин Лагард и Кристалина Георгиева.

В Брюксел френският президент Еманюел Макрон отново категорично заяви, че не привърженик на принципа на водещите кандидати, защото в Европа няма транснационални листи. Той е твърдо против и кандидата на Европейската народна партия Манфред Вебер, зад когото обаче твърдо стои германският канцлер Меркел.

Със задачата да изглади различияна между двете супер сили в Европа е натоварен Доналд Туск. В следващите дни и седмици той ще разговаря с европейските лидери поотделно, за да се намерят кандидати, еднакво приемливи за всички. Желатело е две от топ позициите да бъдат заети от жени.

Доналд Туск - председател на Европейския съвет: Обсъждахме намирането на баланс. Необходимостта кандидатите да отразяват разнообразието на ЕС по отношение на география, размер на страните, пол и политическа принадлежност. Намирането на този баланс ще бъде истинския ни стремеж.

Целта е на Срещата на върха на 21 и 22 юни лидерите да обсъждат конкретни имена и евентуално да предложат на Европарламента следващия председател на Европейската комисия.

Той трябва да бъде подкрепен от квалифицирано мнозинство в Съвета. Това означава 16 държави, които да представляват 65 % от населението на ЕС. Едва тогава кандидатът трябва да бъде гласуван с мнозинство в Европарламента. И всичко това трябва да стане преди 31 октомври, когато изтича мандатът на Юнкер.

Извънредната среща на ЕС затвърди различията по избора на председател на ЕК

Извънредната среща на ЕС затвърди различията по избора на председател на ЕК

Лидерите на Европейския съюз се събраха снощи на извънредна среща на върха в Брюксел, за да обсъдят резултатите от изборите и разпределението на водещ...