Проектите за инвестиционен разход за "Придобиване и поддръжка на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада" и за "Придобиване на нов тип боен самолет" бяха разгледани на заседание на Съвета по отбрана. След обсъждането министърът на отбраната Красимир Каракачанов взе решение да стартира процедурата за представянето на проектите за разглеждане в Министерския съвет и за приемането им от Народното събрание.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Т-72, по време на учението „Сейбър гардиън“
Т-72, по време на учението „Сейбър гардиън“ © БТА

Главната цел на проекта за "Придобиване и поддръжка на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада" е да се изградят съвременни, съвместими със съюзниците от НАТО и ЕС, способности на Сухопътните ни войски за провеждане на операции по гарантиране на националния суверенитет и независимост.

Втората не по-малка по значимост цел е да се изгради национален индустриален капацитет за поддръжка на жизнения цикъл на придобитите техника и въоръжение. Проектът за придобиване на основна бойна техника за Сухопътните войски включва придобиването на бойна и специална техника, допълнително оборудване и обучение на персонала, който ще експлоатира техниката.

Миг-29 от българските ВВС
Миг-29 от българските ВВС © БТА / Архив

С неговата реализация се предвижда придобиване на 150 броя бойна и специална техника за три батальонни бойни групи, на системи и допълнително оборудване. Проектът за придобиване и поддръжка на основната бойна техника трябва да се реализира за 12 години.

Прогнозната стойност е в размер на 1 млрд. и 220 млн. лв. (без ДДС, мита, данъци и други държавни вземания и финансови тежести, налагани от Република България).

Проектът предвижда придобиването на 16 броя самолети на два етапа по осем самолета. Първите самолети следва да бъдат доставени до две години от сключване на договора.

Ляво: зенитно-ракетен комплекс „Оса“, дясно: БТП-60 от състава на Българската армия, показани по време на парад по случай Деня на армията 6 май
Ляво: зенитно-ракетен комплекс „Оса“, дясно: БТП-60 от състава на Българската армия, показани по време на парад по случай Деня на армията 6 май © БТА / Архив