НОВИНИ

Започват проверки за нерегламентирана продажба на мартеници

Столичният инспекторат започна проверки на търговците на мартеници. Следи се дали имат разрешителни и дали са спазили квадратурата, за която са платили. Всеки район на София определя допълнителни места за продажба на мартеници, картички и валентинки от 9-ти февруари до 9-ти март. На 13 търговци вече са съставени актове, защото са започнали с продажбите няколко дни преди обявената дата.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
09:02, 16.02.2019
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

В зависимост от района, наемите за търговска площ на открито варират между 4,50 лв. за квадратен метър на ден за идеалния център - до 1,8 лв. за крайните квартали. Разрешителните се издават от кметовете на районите.

Янислав Чулев, "Контрол на търговска и рекламна дейност", Столичен инспекторат: Статистиката показва, че с всяка изминала година търговците стават все по-културни и все по-законни.

От столичния инспекторат не крият, че екипите им са много натоварени и инспекторите не винаги успяват да правят проверки за незаконна улична търговия.

Янислав Чулев, "Контрол на търговска и рекламна дейност", Столичен инспекторат: Ние контролираме 9 наредби, занимаваме с над 50 договора на СО, за които извършваме контрола, не е само дейността контрола в дейността на търговците на открито.

При проверките за разрешителни често се налага да присъства и полицията, защото нередовните търговци обиждат инспекторите, агресивни са и дори се стига до гонки. За да избегнат подобни напрегнати ситуации, от инспектората използват и подставени лица.

Янислав Чулев, "Контрол на търговска и рекламна дейност", Столичен инспекторат: Отива съответният инспектор, който не си личи, че е инспектор и той си купува нещо и тогава ние се появяваме, защото тогава самият търговец е ангажиран да вземе парите и да си даде стоката, той не може тогава да избяга от мястото, от където извършва търговията и пристъпваме към стандартната дейност.

Изрядните търговци нямат причина да бягат. Недка Атанасова продава мартеници от 20 години, намира наемите за търговската площ за приемливи, а процедурата за вадене на разрешително - лесна.

Недка Анастасова, търговец на мартеници: Организацията на подаване на заявления, на получаване на разрешителните, всичко е много добре организирано, на ниво, много сме доволни.

Недка печели малко, но изработката на мартеници й доставя удоволствие, защото е част от поддържането на уникалната ни традиция. Прави й впечатление, че в последно време хората имат повече вкус.

Недка Анастасова, търговец на мартеници: Защото търсят изработено българско, така да е от естествени материали, да са дървени, вълнени, китайското малко вече го избягват...за радост!

А освен, че подари мартеници на екипа ни, леля Недка си пожела по-топло време, за да върви работата й по-успешно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русенски програмисти разработиха софтуер за дигитализиране на документи
Русенски програмисти разработиха софтуер за дигитализиране на документи
Медицинският университет в Пловдив с първия у нас 3D биопринтер
Медицинският университет в Пловдив с първия у нас 3D биопринтер