Фалстарт на първите разпити по делото за източването на КТБ. Очакваше се днес след почти 10 месеца отлагане да бъдат призовани първите свидетели за присвояването на над 2 и половина милиарда лева от Корпоративна търговска банка.

До решението за стартиране на разпитите се стигна, след като съдия Виржиния Петрова реши, че делото ще се гледа в отсъствието на основния обвиняем - банкерът Цветан Василев, който се намира в Сърбия и всички опити да бъде изправен пред Темида до момента са неуспешни.

Освен него уличени в източването на КТБ са още 17 души. Разпитите обаче не се състояха, тъй като свидетелят Валери Карадачки се намира в болница, Николай Орешаров бил само уведомен по телефона и не се яви. Теодор Тенев се оказа в чужбина, а Емил Талов бил търсен на 2 адреса, но не е бил открит, поради което съдът разпореди неговото издирване и отложи делото за 26 март.

На миналото заседание по делото "КТБ", когато защитникът на Цветан Василев поиска Василев да бъде разпитан чрез видеоконферентна връзка. Тогава съдия Вирджиния Петрова разпореди да бъде направена техническа експертиза дали това може да се осъществи и дали подобен разпит е в унисон с българските правораздавателни изисквания.

Очаквахме да разберем дали за първи път ще чуем Цветан Василев вече в рамките на съдебното производство, но това не се случи, тъй като съдът отложи делото.

"Голямото четене" приключи, делото "КТБ" започва по същество

"Голямото четене" приключи, делото "КТБ" започва по същество

След направените промени в НПК, Специализираният съд реши да прекрати четенето на заключителната част от обвинителния акт, която е близо 5 000 страниц...