НОВИНИ

Започват ремонтите в центъра на София

Ремонтът на част от културния център на София - улица „Граф Игнатиев“ и емблематичния с книжния си пазар площад „Славейков“ ще продължи 10 месеца. Строителните работи започват в понеделник, на 7-и май. При евентуално неспазване на сроковете или компромис с качеството на проекта, изпълнителят ще понесе сурови санкции предупреди столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
19:44, 03.05.2018
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

По-скоро пластична операция, отколкото само козметична намеса е на път да претърпи културният център на София. Старите трамвайни релси по Графа ще бъдат извадени и заменени с нови. Канализацията, която е изграждана в началото на миналия век, също ще бъде сменена. Нови настилки от гранит и плочи, и ново осветление.

На „Славейков“ вече няма да има тротоари. Самобитният площад, царството на букинистите, ще се превърне в пешеходна зона. Книжният пазар остава, но ще бъде изграден с по-естетична визия - така посочват от общината. Сега продавачите са преместени в градинката пред хотел „Рила“ и на новото място ни посрещнаха обезверени за бъдещото на стария им дом.

Връщането е много относително, защото остават само 15 маси. Това е много относително и там ще се наддават и който може, може би големи издателства ще вземат, защото цените ще бъдат непосилни за нас. Най-вероятно ще си търся някаква алтернатива в друг бранш, така или иначе.
;

Досега масите на книжния пазар са били 60. По отношение на притесненията на продачачите, от общината обясниха, че 15 са търговците, които досега са имали целогодишен трудов договор. Останалите продавали ден за ден.

Иначе по „Граф Игнатиев“ демонтажът на старите релси ще отнеме около седмица. От общината предварително се извиниха на живеещите там за очаквания шум. Когато всичко стане готово, тук вече ще бъде много по-тихо отпреди.

Евгени Крусев - зам.-кмет по транспорта - СО: Ще бъдат поставени гумени уплътнения около самите релси, които ще бъдат можем да кажем от последно поколение, така че да може да се гарантира на всички обитатели на сградите наоколо, че шумът от трамваите ще бъде намален драстично спрямо това, което е в момента.

Зеленчуковият пазар до градинката на църквата „Свети Седмочисленици“ вече няма да съществува. А целият проект за ремонта е на стойност 24 милиона лева, 18 от тях осигурени по европейска програма „Региони в растеж.“

Йорданка Фандъкова - кмет на София: Едно мога да гарантирам, че не плащам за лошо свършена работа с обществени средства.

Заради ремонта движението ще бъде реорганизирано. На мястото на трамваите тръгва заместваща автобусна линия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Глоба от 10 хил . лева грози Кармен Лазарова
Глоба от 10 хил . лева грози Кармен Лазарова
Красимир Каракачанов: Парите за модернизацията на армията са необходими
Красимир Каракачанов: Парите за модернизацията на армията са необходими