НОВИНИ

Военни помагат в подготовката за Световната купа по ски в Банско

В следващите 3 дни ще се проведат състезанията от Световната купа по ски за мъже в Банско. Военнослужещи от 101-ви алпийски полк от Сухопътните войски участват в подготовката на трасетата. В продължение на повече от 10 дни заедно с експерти от Българската федерация по ски те подготвяха и обезопасяваха трасетата по пистите "Томба" и "Марк Жирардели", където утре започват стартовете.

bnt avatar logo
от Елена Чимева
21:16, 21.02.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

От Алпийския отряд са подготвили пистите като ги разоравали, поливали обилно с вода, а след това ги заглаждали с машини. Направили по трасетата над 60 см лед, за да има за всички състезатели равни условия.

Майор Здравко Михайлов - началник на отделение "Подготовка" на 101-ви алпийски полк: Вече върху подготвената писта, когато навали нов сняг, задължително трябва да се изхвърли, става завличане със ските.

По стръмните писти военните поставили мрежи, рекламни пана, метални конструкции за изграждане на стартовата и финалната зона. По време на състезанията отново ще са на пистите.

Военнослужещите от алпийския полк трябва да притежават изключителни умения, като да се придвижват по стръмните склонове на пистите, само със ски, без да използват щеки. Налага им се и да носят със себе си товари до 50 кг.

Полк. Димитър Кацаров, командир на 101-ви алпийски полк от Сухопътни войски: Провеждаме зимни алпийски подготовки за оцеляване в планината .... и разбира се безрезервната безвъзмездна помощ на БФС, които ни подаряват екипировка и със специализирани инструктори ни помагат.

Участието на военнослужещи от алпийски и планински отряди в подготовката и провеждането на европейски и световни ски състезания е практика, наложена в страни като Австрия, Германия, Италия и Швейцария.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще бъдат ли опростени дължимите наеми за общински жилища в Пловдив?
Ще бъдат ли опростени дължимите наеми за общински жилища в Пловдив?
Лица от банкноти и монети като произведения на изкуството
Лица от банкноти и монети като произведения на изкуството