От днес в цялата страна започват специализирана полицейска операция и засилен контрол върху шофьорите на товарни автомобили, автобуси, таксиметрови коли и леки автомобили.

Превишена скорост, употреба на алкохол и наркотици, използване на предпазни колани, техническа изправност на автомобилите и валидни документи. За това ще проверяват органите на реда по време на акцията. Ще се следи и за валидна задължителна застраховка "Гражданска отговорност".

По време на проверките ще се следи и за неправоспособни шофьори зад волана, а акцията ще продължи до неделя.

След няколко минути оглед на документите, както на шофьора, така и на автомобила, става ясно, че нарушения няма.

- Всичко е изрядно, само да си напомпате гумата на първата бензиностанция, за ваша безопасност.

Изряден беше и Борислав, шофьор на ТИР. Беше му направена и проба за алкохол. Оказа се отрицателна.

Борислав, шофьор на ТИР: Тези проверки са нормални. Всяко едно нещо трябва да има контрол.

При подобна акция миналия месец бяха проверени около 9000 превозни средства и установени повече от 3000 нарушения - предимно за нередовни документи, неизползване на предпазни колани и превишена скорост. Освен да следят за нередности, от Пътна полиция дават и някои съвети за шофьорите.

инсп. Илия Георгиев, отдел "Пътна полиция, ГДНП: Когато се предприема по-дълго пътуване на по-далечно разстояние задължително вземете одеало, подсигурете вода, проверете течността за чистачките, дали трябва да бъде допълнено, проверете охладителната система на автомобила.

За шофьорите е важно още през зимата автомобилът да бъде зареден с достатъчно гориво и редовно да се проверява налягането в гумите, категорични са от МВР.