НОВИНИ

Заподозреният за нападението в Стокхолм е 39-годишен узбекистанец

Шведската прокуратура потвърди днес, че задържаният заподозрян за вчерашното нападение с камион в Стокхолм е 39-годишен мъж от Узбекистан, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

bnt avatar logo
от БТА
17:43, 08.04.2017
Чете се за: 00:58 мин.
По света
заподозреният нападението стокхолм годишен узбекистанец

Заместник-главният прокурор Ханс Ирман каза, че не може да потвърди дали мъжът е изразявал подкрепа в социалните медии за "Ислямска държава" или други джихадистки групировки. По думите му следователите проверяват мобилния телефон на задържания и профилите му в социалните медии, за да намерят информация, която може да го свърже с нападението.

Ръководителят на шведската служба за сигурност Андерс Торнберг заяви, че заподозреният е бил известен на властите. Според него арестуваният не е бил част от водени в момента разследвания, но е фигурирал в предишни досиета.

Началникът на шведската полиция Дан Елиасон каза, че властите са уверени, че са задържали човека, извършил нападението в Стокхолм. По думите му органите на реда са намерили в камиона предмет, който може да е бомба или запалително устройство. Той каза, че следователите не знаят дали в нападението са участвали други хора, но не изключват тази възможност.

Шведският министър-председател Стефан Льовен заяви, че шведите трябва да преодолеят случилото се и животът да продължи. Той положи цветя до мястото на нападението, при което загинаха 4 души, а 15 бяха ранени, и каза, че понеделник ще бъде ден на национален траур, в който на обед ще бъде спазена минута мълчание. Премиерът се разходи в Стокхолм и си поговори с хората, отбелязва Асошиейтед прес.

Според полицейски източници, цитирани от шведския в. "Афтонбладет" заподозреният за нападението мъж е избягал от местопрестъплението и е хванал метро за летище "Арланда". От летището мъжът е отишъл в стокхолмското предградие "Мерща", където е бил арестуван, посочва ТАСС.

Швеция не възнамерява да променя миграционната си политика заради нападението в Стокхолм, каза външният министър Маргот Валстрьом. "Ние ще продължим нашата миграционна политика и както досега, ще продължим да уважаваме правото на предоставяне на убежище. Този терористичен акт няма да ни изплаши", заяви тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ 2 организира Великденски базар в парка Заимов
БНТ 2 организира Великденски базар в парка "Заимов"
Най-обсъжданата снимка на ситуационната стая на Тръмп
Най-обсъжданата снимка на ситуационната стая на Тръмп