НОВИНИ

Заподозреният за тероризъм Мурад Хамид е влязъл в България като турист

Зетят на атентатора срещу френския сатиричен вестник "Шарли ебдо" е бил задържан в Турция и след това върнат у нас. Това съобщи на пресконференция говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

заподозреният тероризъм мурад хамид влязъл българия турист
bnt avatar logo
от БНТ
13:53, 08.08.2016
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Той е влязъл у нас от Сърбия, като е обявил пред граничните власти, че идва в България за туризъм. При влизането му в страната българските органи са разбрали, че Хамид е обявен за изчезнал от сестра си в системата ШИС. Тази информация не е позволявала задържането му, а е налагала единствено наблюдение и уведомяване на френските власти, посочи Арнаудова.

На 28 юли Хамид е минал границата ни с Турция, където е бил задържан заради наложена забрана да влиза в страната за пет години. Турските власти са го върнали у нас по информация, че Хамид е пътуващ боец на "Ислямска държава" и е особено опасен.

На това основание председателят на ДАНС е издал заповед за експулсирането му от България и забрана да влиза в страната за 10 г. Хамид е трябвало да бъде предаден на Сърбия, но на 29 юли е постъпила Европейската заповед за арест от Франция и той е бил задържан у нас.

Френските власти го подозират в участие в организирана престъпна група за подготовка на терористични актове. Мъжът е пътувал сам и е преминал границата ни с френския си паспорт, посочи Арнаудова.

Софийският градски съд ще реши дали да екстрадира Хамид на 10 август.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Авиокомпания Делта спря всичките си полети в САЩ
Авиокомпания "Делта" спря всичките си полети в САЩ
Спасителните екипи на Столичната община отводниха 17 къщи в Скопие
Спасителните екипи на Столичната община отводниха 17 къщи в Скопие