НОВИНИ

Заподозреният за убийството в Борисовата градина още не е направил самопризнания

19-годишният Йоан Матев, обвинен в убийството на 15-годишния Георги в Борисовата градина, остава в ареста. Съдът направи обосновано предположение, че Йоан е извършител на престъплението, има опасност да се укрие или да извърши ново престъпно деяние. Йоан Матев още не е направил самопризнания. Защитата на Матев заяви, че ще обжалва решението на магистратите. Според адвокатите събраните доказателства дотук не доказват по никакъв начин, че Йоан е извършител на убийството.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:03, 24.02.2017 (обновена)
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Въпросният ключов свидетел се оказва неговият брат Марсел. В деня на убийството двамата братя са били на тренировка по тенис, само че Йоан е решил да си тръгне по-рано. Час по-късно той се е върнал при брат си и е споделил, че е направил грешка и е намушкал момче в Борисовата градина при опит да му вземе парите. Малко след това, според разследващите, те отишли да обядват. По-късно са се върнали в района на Борисовата градина и видели, че има много полиция. След това следите им се губят.

Стана ясно още, че веднага след като от МВР публикуваха кадрите от охранителна камера много от неговите съученици и преподаватели са го разпознали. Пред разследващите съучениците на Йоан са заявили, че са се страхували и затова не са подали сигнал.

На влизане в съдебната зала Йоан Матев запази мълчание.

Пред съдията Матев заяви единствено, че иска да излезе на свобода, за да бъде близо до семейството си и да продължи да учи и работи.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Тръгнал е да се прибира вероятно и считаме, че абсолютно инцидентно е възникнал този умисъл за убийство. Категорично няма личен мотив. Това категорично е установено. Нямаме доказателства, че родителите на Йоан са знаели за случилото се. Няма данни лицето да е имало финансови затруднения. "

След инцидента Йоан е изхвърлил част от горните си дрехи в кофа за боклук в близост до Румънското посолство. Малко по-късно дори се върнал на училище, където е видян да почиства рана на лицето си. Според прокуратурата експертизата на мобилните телефони, които са били в този момент в парка показва, че телефонът на Йоан е бил точно до пейката, на която е извършено престъплението. Според защитата обаче данните по делото се отнасят само до придвижването на Матев от една посока до друга, но не разкриват действия по умишленото умъртвяване на Георги.

Илиян Илиев, адвокат: Той ходи там всеки ден, за да играе тенис. Има да се правят още експертизи и трябва да ги изчакаме.
Станислав Гюров, адвокат: Позицията ни е много ясно. Аз лично не виждам нито едно доказателство, че той е умъртвил жертвата.

В съдебната зала стана ясно, че съученици и учители са разпознали Йоан на видеозаписите, които от МВР разпространи след убийството на Георги. Нито един от тях обаче не е съобщил нищо в полицията. Пред разследващите съучениците на Йоан се оправдали, че се страхували да говорят, а учителите и директорът не са дали обяснения защо не са сигнализирали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Музеите в Русе и Шумен с директно финансиран от ЮНЕСКО проект за световното наследство
Музеите в Русе и Шумен с директно финансиран от ЮНЕСКО проект за световното наследство
За гласа на избирателя спорят Младен Младенов и Борис Рашков
За гласа на избирателя спорят Младен Младенов и Борис Рашков