НОВИНИ

Заподозреният за убийството в Борисовата градина остава в ареста

Заподозреният за убийството на 15-годишния Георги - Йоан Матев е силно променен. 19-годишният младеж се яви пред Софийския градски съд по мярката за неотклонение. Съдът го остави в ареста с мотива, че може да се направи обосновано предположение, че Йоан е извършител на престъплението, има опасност да се укрие или да извърши ново престъпно деяние.

bnt avatar logo
от Т. Игнатов, М.Кирова
17:55, 24.02.2017 (извънредно)
5129
Чете се за: 01:52 мин.
У нас

Йоан влиза в полезрението на полицията преди половин година и в хода на разследването е разпознат от негови приятели на записа,разпространен от полицията, твърдят от прокуратурата. Лошото качество на картината и липсата на повече доказателства не позволяват тогава той да бъде задържан. Повратна точка в разследването се оказва появата на ключов свидетел, който отвел полицията до шахта в близост до местопрестъплението, където бил скрит ножа, с който вероятно е извършено убийството.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Свидетелят е от близкото обкръжение на Йоан, пред когото Йоан е направил самопризнания. Нямаме доказателства, че родителите на Йоан са знаели за случилото се.

По-късно стана ясно, че свидетелят е братът на Йоан. От прокуратурата са категорични, че Йоан не е имал съучастници. Бил е сам и се е прибирал от тренировка по тенис.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Тръгнал е да се прибира вероятно и считаме, че абсолютно инцидентно е възникнал този умисъл за убийство. Категорично няма личен мотив. Това категорично е установено.

Една от версиите, по които се работи до момента и която остава водеща, е че убийството е с цел грабеж, но~грабеж не е извършен.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Няма данни лицето да е имало финансови затруднения. Това е едно момче от сравнително стабилно семейство, което е разполагало със сравнително достатъчно парични средства и затова този мотив, който се изнася от свидетеля трябва да бъде потвърден.

Ако бъде признат за виновен Йоан може да получи до 8 години затвор, защото ще бъде съден като малолетен, тъй като по време на убийството е бил на 17 години.

;

На влизане в съдебната зала Йоан остана безмълвен. Той отказа да говори с журналисти. Пред съдията обаче заяви, че иска по-лека мярка за неотклонение, за да може да се върне при семейството си и да продължи да работи и да учи.

Въпросният ключов свидетел се оказва неговият брат Марсел. Той е завел разследващите на мястото, където е бил хвърлен ножът - в шахта, която се намира буквално на няколко метра от въпросната пейка.

Йоан е разказал на своя брат в деня на инцидента, че е имало някакъв проблем и без да иска е намушкал момче при опит да му вземе парите. След това Йоан се придвижил към Румънското посолство, където е изхвърлил част от горните си дрехи. Около 14 часа той се е върнал в частното училище, където е учил и е направил опит по разказ на негови съученици да изчисти част от следите.

Стана ясно още, че веднага след като от МВР публикуваха кадрите от охранителна камера много от неговите съученици и преподаватели са го разпознали. Пред разследващите съучениците на Йоан са заявили, че са се страхували и затова не са подали сигнал.

На този етап защитата заявява, че събраните доказателства не са достатъчни и може да с е твърди, че Йоан е извършителят на това престъпление.

Станислав Гюров, адвокат: Тълкуването на доказателствата в момента е некоректно от процесуална гледна точка поради няколко съображения. Делото е висящо предстои най-вероятно обжалване на мярката. Всички тези доказателства в тяхната подробност и евентуално кредитиране евентуално може да бъде извършено на много по-късен етап.
Илиян Илиев, адвокат: Аз ви казах моето становище - той ходи там всеки ден, за да играе тенис, така е съвсем нормално да бъде там.
Станислав Гюров, адвокат: Аз специално не виждам нито едно доказателство пряко или косвено, че той е умъртвил жертвата.

Защитниците на Йоан заявиха, че ще обжалват мярката за неотклонение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пролет през февруари
Пролет през февруари
Бури в Полша и Чехия
Бури в Полша и Чехия