НОВИНИ

Запор на имущество за 220 000 евро на бившия румънски премиер Виктор Понта

Прокурори от Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) в Румъния наложиха запор на част от имуществото на Виктор Понта на стойност 220 000 евро по дело, в което бившият премиер е обвинен, че е получил 220 000 евро, за да осигури на приближен бизнесмен избираемо място в листата на социалдемократите за парламентарните избори през 2012 г. Съдебни източници са уточнили пред Медиафакс, че е наложен запор на имот на Понта с лимит сумата от 220 000 евро.

bnt avatar logo
от БТА
21:56, 19.10.2016
Чете се за: 00:43 мин.
По света
запор имущество 220 000 евро бившия румънски премиер виктор понта

На бившия премиер бе наложена мярка съдебен контрол за срок от 60 дни по обвинение в използване на влияние с цел извличане на неправомерни финансови или други ползи за себе си или за друго лице и съучастие в пране на пари. По-конкретно Понта е обвинен, че е получил от бизнесмена Себастиан Гица 220 000 евро, за да му осигури избираема позиция в листата на Социалдемократическата партия (СДП). Впоследствие Гица спечели място в Камарата на депутатите като кандидат от окръг Прахова.

Според антикорупционните прокурори Виктор Понта използвал парите, за да организира посещение в Румъния на популярно лице от чуждестранната политика с цел трупане на електорален капитал преди изборите. Въпросното популярно лице е бившият британски премиер Тони Блеър. За да се създаде впечатление, че визитата на Блеър в Румъния не е по инициатива на СДП, посещението било уредено чрез неправителствена и аполитична организация, за да може общественото мнение да бъде заблудено, че срещата на Блеър и Понта се е състояла по инициатива на бившия британски премиер, смятат прокурорите от НДБК. За да се прикрие произхода на парите, между Понта и Гица били сключени два последователни договора, посочват прокурорите.

Себастиан Гица е собственик на телевизия ТеВеРе и е близък приятел на Понта. Гица също е изпратен на съд по обвинения в редица престъпления, сред които даване на подкуп, шантаж, купуване на влияние и други.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Гръцки съд ще проверява процедурата по издаване на нови телевизионни лицензи
​Гръцки съд ще проверява процедурата по издаване на нови телевизионни лицензи
МВнР с препоръка към пътуващите български граждани в Турция
МВнР с препоръка към пътуващите български граждани в Турция