НОВИНИ

Запорираха имущество на бившия енергиен министър Трайчо Трайков

Софийският градски съд запорира имущество на бившия енергиен министър Трайчо Трайков. Искането е на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. Експертите й са установили несъответствие от над два милиона и четиристотин хиляди лева за 10-годишен период. Проверката срещу Трайков е заради обвинението към него за продажбата на остатъчния държавен дял в ЕВН. Делото е върнато на специализираната прокуратура за доразследване, а освен Трайков, подсъдими са бизнесменът Иво Прокопиев и бившият финансов министър Симеон Дянков.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов Надежда Василева
19:24, 26.09.2018
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

Проверката на Трайчо Трайков е започнала в началото на 2017 г. Проверени са всички негови данъчни декларации за последните 10 години, банкови сметки и приходи от наеми. Справки са изискани от всички публични регистри.

Пламен Георгиев, председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество: "Като дръпнем чертата виждаме, че едни 2 млн. и 450 хил. няма обяснение за тези пари. Може да има например доходи от чужбина, които няма откъде да знаем. Няма как да ги проверим. Един апартамент, студио, акции също са обезпечени от комисията и една сума пари, които са в евро малко под 700 хиляди евро при инвестиционен посредник."

Бившият министър трябва да представи декларация за тези пари до петък. Ако Трайков не успее да докаже законността на доходите си ще бъде задействана съдебна процедура по отнемане на запорираното имущество.

От антикорупционния орган заявиха, че проверката на друг от обвиняемите по делото ЕВН Симеон Дянков е приключила. Проблем обаче се оказва установяването на доходите от чужбина, които са доста сериозни.

Пламен Георгиев, председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество: "Ние неколкократно се опитвахме да съберем информация и за неговата съпруга американска гражданка. Самият Дянков е декларирал в декларация пред комисията, че е женен. От дирекция "Консулски отношения" ни уведомиха, че няма информация за такъв брак. Чрез вас медиите каня г-н Дянков да дойде, за да може да декларира реално какви доходи има."

От комисията заявиха още, че проверят сигнали за корупция срещу народни представители от всички политически сили. Депутати заявиха, че са научили от медиите за сигналите срещу членове на парламентарни групи.

Тома Биков - ГЕРБ: Нямам идея, този орган е извън обхвата на парламента.
Антон Кутев - БСП: Комисията по корупция трябва да се занимава с управлението, със всичкото управление, но главно с тези, които имат възможност да упражняват корупция.
Йордан Цонев - ДПС: От вас разбираме, че има от всички партии. То идеята на органа беше такава и на закона. Да проверява всички, за които има съмнения.
Славчо Атанасов - Обединени патриоти - Аз не се съмнявам, че в парламента има мои корумпирани колеги. По дрехите ще ги познаете. Един костюм, който струва 7-8 хиляди лева, как с една депутатска заплата мислите се купува.

От ляво са подали сигнал срещу премиера Бойко Борисов, че играе футбол с тениска с рекламен надпис.

Антон Кутев - БСП: Не е допустимо, когато това е реклама.
Тома Биков - ГЕРБ - Изключително оригинални са както винаги! Те са хора с особено чувство за хумор.

От комисията не са установили конфликт на интереси в този случай.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дебати за бъдещето на Ангела Меркел
Дебати за бъдещето на Ангела Меркел
В „Още от деня“: Зам.-министър Пенков за предложените реформи в здравеопазването
В „Още от деня“: Зам.-министър Пенков за предложените реформи в здравеопазването