НОВИНИ

Видин и Велинград са пред фалит

За наложени и запори на сметките на Община Видин заради задължения към фирми, съобщиха от пресслужбата на местната управа. Задълженията към едната са за около 20 хиляди лева, а към другата за 518 хиляди.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
19:32, 04.02.2016
Чете се за: 01:28 мин.
У нас
видин велинград фалит

Около един милион и 500 хиляди лева са допълнителните разходи на община Видин за година, заради наложени запори на сметки, обяви кметът Огнян Ценков. Той уточни, че от 30 до 50 % са разходите за всяко едно от делата, заведени от съдия изпълнители и те не водят до погасяване на основните задължения.

За да се избегнат запорите, по решение на Общинския съвет, Общината е поискала от Министерството на финансите два милиона безлихвен кредит, с които да започнат разплащанията към 10-те най-големи кредитори на Общината. Сумата е преведена на 8 декември каза кметът Огнян Ценков.

Община Велинград въвежда спешни финансови мерки във всичките си структури, за да избегне фалит. Изненадващо за всички в града вместо два, дълговете на общината се оказаха 20 млн. лева, а вчера стана ясно, че всички сметки са запорирани. На извънредна сесия в понеделник общинските съветници ще гласуват искането на безлихвен заем от държавата, в размер на над 2 млн. лева.

Оказва се огромният дълг на Велинград е изненада дори за общинските съветници, чието задължение е редовно да следят финансовите операции на общината.

Инж. Бельо Мандраджиев,предс. на общински съвет Велинград: Нямахме информация за какви задължения става въпрос. Винаги ни бяха давани някакви уклончиви цифри, които не бяха актуални и не бяха истински.

Основните задължение на община Велинград от над 7 млн. лева са към фирмата, която се грижи за снегопочистването и сметопочистването на града.

Предишното ръководство на общината редовно се е разплащало с нея, но само за основната й дейност. Милионите просрочия са от договори за допълнителни услуги, показала е проверка на нарочносформирана общинска комисия. Вече е сезирана прокуратурата.

Д-р Костадин Коев, кмет на Велинград: Сигнализирали сме НАП. Сигнализирали сме министерство на финансите. От доклада на комисията е видно, че има значително завишаване на обемите работи, в пъти.

Многото хотелиери и ресторантьори в града също недоумяват как е допуснато положение на банкрут. Още повече, че само от туризъм в общината влизат големи суми:

Златко Златанов, предс. на сдружението на хотелиерите във Велинград: Ние сме длъжни да помогнем в тази ситуация. Не можем да оставим, както се говори, че детските градини няма кой да ги храни. В края на краищата това са нашите деца и ще помогнем.

За да се избегне социално напрежение, в детските градини във Велинград също ще се правят икономии. Още от другия месец с пет лева се увеличава и таксата за посещение. Така за всяко дете родителите ще плащат по 40 лева на месец.

Величка Манева, директор на ЦДГ „Еделвай" - Велинград: Една от мерките беше тези сборни групи, с които работим. Родители, които могат да си гледат децата, те си ги оставиха по собствено желание, което намалява разходите за храна и някои други разходи.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кучетата вече без каишка
Кучетата вече без каишка
Над 150 наши сънародници се срещнаха с президента Росен Плевнелиев в Аржентина
Над 150 наши сънародници се срещнаха с президента Росен Плевнелиев в Аржентина