НОВИНИ

Запрянов: ​Недостигът на средства за армията ще надхвърли 600 млн. лева

Недостигът на средства за въоръжените сили през тази година ще надхвърли 600 млн. лева. Това обяви заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, който откри международна конференция по темата за новите бойни технологии до 2040 г. Бюджетът за отбрана на България трябва да достигне до 2% от брутния вътрешен продукт на страната най-късно до 2024 г., според поет ангажимент към НАТО.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:48, 26.09.2017
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Заради поредното забавяне на процедурата за купуване на нов боен самолет, се бавят и останалите ключови инвестиционни проекти на министерство на отбраната - за бойни кораби и за сухопътни бойни машини, обяви зам.-министър Атанас Запрянов.

Атанас Запрянов, зам.-министър на отбраната: В зависимост от решенията на парламента и доклада на комисията, тогава ще имаме окончателно какво ще внесем по трите проекта в МС. Засега имаме проект за разсрочване на самолета до 2028 г., до 2022 г. беше кораба и до 2029 г. бойната машина, но само за определен брой машини, така че ние чакаме парламента. Финансовата част е тази, която ни задържа иначе всичко е готово и по трите проекта.

По време на конференцията стана ясно, че армията се нуждае спешно от нова техника, защото именно развитието на технологията определя и характера на водените воини, категорични бяха експерти.

В момента отбраната разполага с бюджет от 1 милиард и 100 милиона лева. Запрянов обясни, че ведомството отново както всяка година, ще поиска по-голям бюджет за 2018-та. И ако се наложи парите отделени за бойна техника, които ще останат неусвоени, ще бъдат прехвърлени за следващ период.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опашки пред казаните за ракия в Русенско
Опашки пред казаните за ракия в Русенско
Християндемократите засилват натиска върху финансовия министър Волфганг Шойбле
Християндемократите засилват натиска върху финансовия министър Волфганг Шойбле