НОВИНИ

Заработи система за откриване на ядрени материали по границите

10 случая на незаконен внос на радиоактивни материали в България предотвратили от Гранична полиция за последните 3 години. Граничарите спрели вноса на радиоактивна дървесина от Чернобил и замърсени с радиоизотопи цветни метали, предназначени за скрап. Това станало възможно благодарение на нова система за радиоактивна защита, която е инсталирана и вече работи по границите на България - пристанища, летища и контролно-пропускателни пунктове. Скенерите са дарение от Департамента по енергетика на Съединените щати.

Александър Марков
от Александър Марков
17:10, 04.10.2016
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Радиационните скенери проверяват всички пътници, товари, багажи и автомобили, които влизат и излизат от летище София. Ако скенерът се оцвети в червено, граничен полицай ви проверява допълнително, за да разбере откъде идва радиоизотопното излъчване.

Ето такива радиационни портални монитори, каквито виждате зад нас, има разположени на всички входове и изходи на летище София, както и на 20 КПП-та в цялата страна.

Системата, която струва 35 млн. долара и е дарение от САЩ, вече работи и на всички пристанища и контролно-пропускателни пунктове на зелена граница.

Филип Гунев, зам.-министър на вътрешните работи: "С тази програма ние успяваме да направим България и ЕС по-сигурни в едни времена, когато и заплахата от тероризма и нестихващите конфликти в Близкия Изток ни изправят пред предизвикателства, които са значителни".
Ерик Рубин, посланик на САЩ: "Заплахата от нелегален трафик на ядрени и радиоактивни вещества е реална. България има пряк опит в това отношение. През май 1999 г. в Русе беше заловен високообогатен уран".
"По света и у нас", 29.05.1999 г.: "Опит за контрабанден износ на уран 235 осуетиха тази нощ на КПП-Дунав мост русенските митничари, опасната стока е била укрита в лек автомобил "Тойота", управляван от 35-годишният кюрд Юскан Ханифи. Това е първият случай на разкрита контрабанда на чист уран в страната..."

И още случаи: от 2013 г. досега граничните полицаи са спрели опити за внос на радиационна дървесина от района на Чернобил, контейнери с цветни метали за скрап, пътуващи от Иран и Турция през България, и излъчваща техника. Емблематичен е случаят с камион от Пазарджик напът за пристанище Бургас за износ на скрап от август 2013 г.

гл. инсп. Мирослав Георгиев, Главна дирекция "Гранична полиция": "При проверката се установи, че има радиоактивен източник вътре. Радиоизотоп на Цезий 137. През 1987 г. в Бразилия нанася огромни щети на населението, има смъртни случаи".

Радиационните скенери по границите на страната работят в обща система, свързана с Гражданска защита, Агенцията за ядрено регулиране и Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци", които при заплаха са готови да действат на минутата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина уважаваният диригент доц. Атанас Варадинов
Почина уважаваният диригент доц. Атанас Варадинов
Тази седмица подписват за помощта от 108 млн. евро за бежанците у нас
Тази седмица подписват за помощта от 108 млн. евро за бежанците у нас